Önce Yahudiler için geldiler,
Sesimi çıkarmadım,
Çünkü ben Yahudi değildim.
Sonra komünistler için geldiler,
Sesimi çıkarmadım,
Çünkü ben komünist değildim.
Sonra sendikacılar için geldiler,
Sesimi çıkarmadım,
Çünkü ben sendikacı değildim.
Sonra benim için geldiler,
Ve artık ses çıkaracak kimse kalmamıştı.
Mehmet Doğan’ın da blog’unda yazdığı gibi; bu sözler Pastör Nie Moeller’e ait. İkinci Dünya Savaşı’nda bir kilisede rahip olarak görev yaparken başından geçen olaylardan sonra kaleme almış bu dizeleri.
“Türkiye’den de iyi işler çıkar” sözüne çok iyi bir örnektir Ekşi Sözlük: İnternet dünyasında bizden birilerinin – Sedat Kapanoğlu – özgün yaratımıyla 1999’da ortaya çıkmış, bugün itibariyle çok geniş kitlelere hitap eden, milyonlarca farklı kelime ve kavram hakkında kayıtlı yazarların yorumlarını içeren, katılımcı bir sözlük; kendi deyişleriyle de bir “Kutsal Bilgi Kaynağı”.
Sizlerle daha önce paylaştığım Hattrick, Threadless, Tribewanted (ve henüz bu kadar kazanamamış olsalar da Milyon Dolarlık Sayfa) gibi internet başarı hikayelerinin benzeri; yerli versiyonu.
Tam da Ekşi’nin başarı hikayesini araştırmaya başladığım bir döneme denk geldi mahkemenin internete bu sansür kararı ve sonuç olarak sözlüğe erişim engellendi. Mağdurları ise Ekşi Sözlük, milyonlara varan okuyucusu ve tabii ki bizler, yani Türk internet kullanıcıları.
Birkaç yazarın ‘esrar’ ile yazdıkları sebep oluyor herşeye. Benim ilk olarak Anafikir.com‘da okuduğum konu hakkında daha fazla detay öğrenmek isterseniz:
- Ekşi Sözlük’e Neden Erişilemiyor?: Turk.Internet
- Ekşi Sözlük’e erişim engeli: Milliyet
- Sözlüğe uzanan eller ne olsun?: Serdar Kuzuoğlu
- Sedat Kapanoğlu (yasaklama sonrası) röportajı: Turk.Internet
Gerçek anlamda, fiili bir sansürün internet’te uygulanması imkansıza yakın olsa da bu internet’in kontrolsüz olduğu anlamına gelmiyor. Özellikle Ekşi’nin (çok geniş bir yazar kadrosundan hergün binlerce yeni entry gelmesinin zorluğuna rağmen) kendi iç kontrol mekanizmalarını ne kadar ciddiye aldıklarını biliyoruz.
Bugün kapatılmaya çalışılan Ekşi Sözlük, yarın çok severek takip ettiğiniz siteler, sonra sizin siteniz veya Atölye. Aynen Siyahkahve.com’un yazdığı gibi: “İnternet Musluk Değildir.”
Selim Tuncer ise kendi blog‘unda daha da güzel ifade etmiş: “Çocuklarıma özgür bir dünya bırakmak, onları esrardan korumaktan daha az önemli değil!”
Sansürcü zihniyete son vermek ve bunların tekrarını engellemek adına – sembolik de olsa – sevgili Mehmet Doğan‘ın öncülüğünde, 1 Haziran’da, bir günlüğüne sitelerimizi “Karartma Kampanyası” yapıyoruz.
“Size dokunmayan yılan bin sene yaşamaz, dokunacak bir yol ve zaman bulur” emin olun.
———————————————————————
Tam bu yazıyı yayına vermek üzereyken gelen bir haber yasağın mahkeme kararı ile kalktığı yönünde.
Gülüyoruz hepberaber ağlanacak halimize!
Yorumlar 1
Pingback: İnternet ve Yaşam