Bugünkü Hürriyet Pazar’da karşıma çıktı yine Alexandre Gueniot.
Hani şu özgeçmişini müzikli animasyon ile yapan Fransız. Bir milyon kişinin sitesine girip özgeçmişini kendi ağzından söylediği şarkı ile dinleyip, flash animasyonu izlediği, 200 firmanın iş teklifi yaptığı Alexandre.
Daha önce Yaratıcı CV (bölüm: 1 ve 2) yazılarımızla özgeçmiş yazma konusunu irdelemeye başlamıştık. Sevgili Murat Kaya da Yaratıcı CV (bölüm: 2) yazımıza yorum olarak Leonardo Da Vinci’nin 1482’de Milano naibi Ludovico Sforza’ya yazdığı iş başvuru mektubunu eklemiş.
Yaratıcı CV fark yaratma, benzerlerimizden öne çıkma ve sonuç olarak da iş görüşmesi için davet almamızda çok kritik itici bir güç sağlıyor. (Dotcom patlaması olduğu dönemlerde Cisco gibi firmaların her ay en az 20.000 CV aldığını hatırlamakta fayda var.) Alexandre Gueniot iki yıllık bir bilgisayar ve grafik eğitiminden sonra 2005 yılında Polytech Monpellier’de bilgisayar mühendisliği bölümünü bitiriyor. Mart 2005’ten beri – kendisine gelen 200 iş teklifinden biri olan – Microsoft (Office Ürünleri Bölümünde) çalışıyor, yıllık brüt maaşı 75.000 dolar.
Hürriyet Gazetesi’nde Tolga Tanış imzalı yazıdan bir bölüm:
Böyle bir özgeçmiş hazırlamak nereden aklınıza geldi?
– Okuldaydım ve her zamanki gibi sıkılıyordum. Bölümü bitirmek için, sene sonunda bir staj bulmamız gerekiyordu. Bunun için kendi reklamımı nasıl yapabilirim diye düşünmeye başladım. Bir kağıda fikirler yazmaya başladım: Kendime yeni bir kartvizit ve CV tasarlayıp büyük bir beze basarak bunu bir helikopterin arkasında dalgalandırmak, CV’mi bir tişörtün üstüne basmak…
Uçuyordunuz yani.
– Helikopter işi belki zor olacaktı ama yine de yapılabilirdi. Aynı anda kafamda, video oyununda duyduğum korkunç bir müzik belirdi. Bir türlü kurtulamıyordum. İşte o anda bende fikir uyandı. Eğer CV’mi bu müzik eşliğinde okursam, benim gibi başkaları da hiçbir şekilde unutamazdı. Daha önce ufak animasyon filmleri yapmıştım. Üstüne de şarkıya uygun animasyon klibi yapıp sonra İngilizce’ye çevirdim.
Tüm bu işler ne kadar zamanınızı aldı?
– Bir haftada bitti. 22 Ekim 2004’te benim klip internete girmişti. Tabii daha hiç kimsenin bundan haberi yoktu. Sitenin duyulması için MSN’de kullandığım ismi değiştirdim ve arkadaşlarıma haber verdim. Siteye bakıp fikirlerini söylemeleri için.
Beğendiler mi?
– Beğenmediler. Böyle bir şey görmek onları pek memnun etmedi. Ama yine de bakmaları için adresi kendi arkadaşlarına yolladılar. Onların arkadaşları kendi arkadaşlarına, onların arkadaşları kendi arkadaşlarına derken siteyi ziyaret edenlerin sayısı 1 milyonu geçti.
Sadece meraklılar mı bakıyordu yoksa hedeflediğiniz şirketlerin de ilgisini çekebildiniz mi?
– İki ay sonra 100’ün üzerinde iş teklifi almıştım. Bugün bu sayı 200 civarında.
Hepsi de ciddi tekliflerdi öyle mi?
– Siteye yapılan yorumlar ve gelen iş teklifleri, sitenin ziyaretçi sayısıyla doğru orantılıydı. 1 milyon ziyaretçi varsa, 1000 tane yorum geliyor, 100 tane iş teklifi alıyorum ve bunların 10 tanesi gerçekten kayda değer oluyordu. Bunların arasında Microsoft da vardı, Google, Dassault, EA, Ubisoft, Rare, Nero gibi birçok büyük şirket de.
Microsoft nasıl istedi sizi?
– İlk teması onlar kurdular. Herkes gibi sunumumu internette görüp aramışlar. İşe alımdan sorumlu birçok kişiyle görüştüm. Telefonla konuşuyorduk. Epey bir görüşme yaptıktan sonra girdim.
Bunlar da internette bulabildiğim birkaç farklı CV:
- Bir şirkette iş arayan web tasarımcısı Joanie Lemercier’ın flash cv’si,
- Freelance web tasarımcısı Radu Darvas”ın kod formatında yaptığı işi,
- Yaratıcı Direktör Alexis’in kendi portföyü,
- Thomas Hauchecorne’un Google arama motoru formatında yaptığı cv”si…
Binlerce özgeçmiş arasından sıyrılmak için; öne çıkarmak istenilen kişisel yetenek ve yetkinliklerin sergilenebileceği, dikkat çekici bir şeyler yapmak şart. Yoksa iş tamamen şansa kalıyor.
Aklıma gelen bir kaç yaratıcı özgeçmiş için fikir daha;
- Başvuru yapılacak şirketin ürettiği ürünün boş bir ambalaj kutusunu alıyorsunuz (cep telefonu kutusu, TV kutusu her ne ise). Bu kutunun içine koyacağınız ince bir Kullanma Kılavuzu hazırlayın. Adı da; “Sizle Beraber Çalışma Kılavuzu.” İçinde sizden en fazla verim almak için önerileriniz, kaçınılması gerekenler, hakkınızda sıkça sorulan sorular, vs vs…Kullanım kılavuzları zaten sıkıcı. Siz sıkıcı diye bilinen bir kitapçığı kendi esprili yaklaşımınızla nasıl eğlenceli bir hale dönüştürebildiğinizi gösteriyorsunuz. Kutuya ayrıca içinde resimlerle, grafiklerle zengileştirilmiş, özgeçmişinizin olduğu bir de cd veya dvd’yi atıyorsunuz. Başka ne ilginç (ancak işle ve sizle alakalı) olduğunu düşünüyorsanız atın kutunun içine, gönderin şirkete.
- Girmek istediğiniz şirkette şimdiden çalıştığınızı ve burada 5 sene sonra yaratacağınız farkı başarmış olduğunuzu hayal edin. Bu başarı hikayenizin de bir dergide kapak olduğunu. Yazın başarınızın detaylarını, iş sonuçlarına olan etkisini, nasıl yaptığınızı… Yapıştırın bir dergiye, sanki gerçekten yayınlanmış gibi. Dergi olsun sizin CV’niz.
- İstediğiniz şirketin gönüllü gözlemcisi, muhabiri olun. O şirketin ürün veya servislerinin kullanıcılarını satın alırken ve kullanırken gözlemleyin. Video’ya kaydedin ilginç olanlarını. Hazırlayacağınız sunumda öğrendiğiniz kullanıcı deneyimini kendi önerilerinizle birleştirin. Neler yapabileceğinizi, düşünme gücünüzü ve isteğinizi – kuru vaadlerin ötesinde – gösterin.
Sıradan biri değilim, farkımı göstermek istiyorum, binlerce CV içinde kaybolmak istemiyorum diyenler, basit bir A4 kağıtına güvenip geleceklerini şansa bırakmamalılar.
Fark yaratmak yaratıcılıkla mümkün. Yani yeni fikirler bulup, bunları hayata geçirmekle. Yaratıcılık değişim gerektirdiği için zor, riskli. Tıpkı Alexandre Gueniot’un yaptığı gibi, risk almadan sıradan olmaktan kurtulmak da mümkün değil.
Hayat hep tercihlerle dolu değil mi? Seçtiklerimizin sonucunu zaten biliyoruz. Keşke seçmediklerimizle neler kaybettiğimizi de bilebilseydik.
Yorumlar 38
arkadaşlar siz hangi ülkede yaşıyorsunuz yaa. gidin bakalım anadolunu küçük bir iline verin bu cv yi bakın sonucuna. adamlar sadece ücret kısmında ne kadar az alabildiğinize bakıyor gerisi hikaye…tecrübe, dil, üniv. bıdı bıdı hepsi yalan…ne kadar daha az maaş istiyorsun sen onu söyle adamlara… ülkemiz maalesef böyle, burası hollanda veya almanya değil arkadaşlar, yapmayın…istanbul da böyle yürüyebilir ama anadolu da böyle değil bu işler…
Bir metin yazarı olarak tek söyleyebileceğim şey “lüzumsuz elektrik sarfiyatı” olur!
Ve ne yapıyoruz? Lüzumsuz ise söndürüyoruz. Üzgünüm ama durum bu.
Zaten sizin hitap ettiğiniz kitle bu verdiğiniz örnekleri -hatta fazlasını- düşünebilmeli.
Eğer bir aday adayı cv’sini hazırlarken yaratıcı bir fikir bulmak için buradaki örnekleri kullanırsa, muhtemelen 3.sınıf, reklam dünyasından bi’haber ajansta kesinlikle iş bulacaktır.
Söz konusu stajyer cv’leri olduğunda ise biraz daha fazla şans tanıyorum. Ancak stajyerlerin bile üstüne bir şeyler katmış olmaları gerekiyor.
Pingback: Bilgisayar Bağımlısı Olmak İçin Kaç Megabayt Gerekiyor? | Blogir.Net
Pingback: Fikir Atolyesi Sen Terfi Beklerken, Onlar Facebook Profiline Bakıyor!
böyle fikirlerle karşılaştığım zaman cok gıpta edip derınlerden bır yerden iç gecırıyorum. sonra içimden ben de yapmalıyım dıyorum şimdi düşün dur bakalım benım farkım nasıl olabılır dıye…
Pingback: Özgeçmiş (CV) Örneği | Blog ve Bilgin
İnsan Kaynakları öğrencisi olarak ileride benimde önüme bnlerce cv gelicek.. Bütün bu yazanlar bence fark yaratmak ve ilgi çekmek için yeterli sıradan olmaktan iyidir iyi yada kötü ilgi çekicektir.. bende deniicem:)
Pingback: Özgeçmiş (CV) Örneği « Y?rarl? B1r Bloğ
Yaratıcı bir cv oluşturmak kişinin tamamen hayal gücüne kalmış. Fakat kabul edilmesi şansa kalıyor yine de.. Burası Türkiye..
inanın ben de çok beğendim
harika bir fikir
neydi o eski cv ler aslında firmalarda
bir kağıt parcası vereceğine internet üzerinden böyle
cv sayfası açabilir.
Pingback: bilgisayar delisi » BlogPerest
Pingback: Tangadan Fark Yaratan Bilkent'li - [AGEK] Alternatif Net Dergisi
Geçen bir davetiye gömüştüm ilaç şeklinde, aslında bu da güzel bir CV olur şirketinizin ilacı benim gibisinden :D ilaçlar üzerinde yazan herşeyi yazabilirsiniz…
günde sabah 4 saat öğlen yemeğinden tok karna 6 saat çalışır v.b. gibi :DD
saygılar..
hayatı boyunca cv hazırlamamış, bir cv’si olmamış insanlar benim nezdimde çook çook özel bir yere sahiptirler… ve her zaman onlara karşı hayranlık, özenme, imrenme, takdir etme vb. duygular beslemişimdir…
doğumumdan itibaren onlar gibi saf ve temiz, lekelenmemiş, damgalanmamış olmayı; cv gibi akıllara ziyan bir komplo, aşağılama, küçültme ve en fenası hakir görme olayının içine düşmemiş olmayı nasıl isterdim…
haala bir cv’im var maalesef… ve şu an çok uzakmış gibi görünse de bir gün gelecek ve onunla olan tüm bağlarım kopacak… işte o an dünyanın en özgür insanı ben olacağım arkadaşlar…
hepinize sağlıklı bir yıl… ve yıllar dilerim.
kesinlikle katılıyorum arkadaşım…
cok tsk su ankı mutlulugumu kendımı kesfetmemı sagladıkları ıcın herkeze 1 hafta oldu o kıtaba baslayalı sımdı ıcımdekı benı kesfettım sımdı cok mutluyum ve bılıyorum ınsan ısteyınce her sey oluyo umarım sızde okursunuz ve hayatınızı 0 dan degıstırırsınız…
Hemen hepinizin yorumlarını okudum. Kimilerimize göre anlatılan fikirler karşımızdakinin ciddiyetsiz algılayabileceği düşüncesini uyandırmış, kimilerimize göre müthiş.
Bence güzel Türkiyemizde bu yaratıcı fikirlere önem verip onları yanlarında görmek isteyecek işveren sınıfları tabi ki vardır ve bir o kadar da tabi ki yoktur. Ama denemek bir şey kaybettirmez değilmi?
Bir reklam vardı hani şöyle derdi: “anlayış farkliiii, kültür fakliiii” hakikaten öyle. Neyin nasıl karşılanacağı belli olmaz.
Bu belirsizliklerin arasında kimilerine saçma da gelse aslında belki de en doğru şeyi yapacağız. Kendimizi kabullendirmeyi hedefleyen her yolda yaratıcı bir fikire illa ki ihtiyaç duyacağız. Kimbilir yaratıcı fikirli rotamız hayal ettiğimiz kariyere ulaştırır bizi. Belki de, hahaha diye gülünüp ya da bu da ne ya denlilip çöpe atılır. Hayat bu belli mi olur?
Ama şu bir gerçek ki, zafere giden yolda çekilen çile gerçekten kutsaldır…
Süper bir fikir, denemekten zarar gelmez değil mi :D zaten bulamıyoruz iş bare bir de bunu deneyelim.. Allah hepimize yardım etsin, böyle bir hükümet oldukça biz yine böyle sürünmeye devam edeceğiz…
Alexandre animasyon gösterisiyle kendini tanıtması güzel bir düşünce. Görsellik her zaman daha çok akılda kalır ve daha net düşünmelerini sağlar.
Basit bir özgeçmiş yazmakla bu görselliği ortaya koymak arasında çok ciddi farklılıklar var..
Ben de bugünden itibaren bu konuda yoğunlaşıp yeni düşünceler, örnekler hazırlamayı düşünüyorum.. Daha öğrencilik devam etse de elbet bir gün cv hazırlamak zorunda kalacağım..
Tüm herkese bol şans..
Bu tarz cv’lerle mutlaka bir yere başvuracağım ve sonucu burada belirteceğim :)
Ben bu yazıyı okumadan önce Broşür halinde CV hazırlamıştım. İnanın işe yarıyor ama sorun içerikte gizli tabi. Benim gibi 6 aylık bir grafikerin iş bulması bayağı zor oluyor aslında.
Yaratici fikirler cok guzel. Benim tavsiyem, bas vurulan pozisyonun iyi degerlendirilip, ona gore bir CV hazirlanmasi. Bir CV yaratici hazirlandi diye her firmaya ve her pozisyona boyle bir CV ile basvurmak bazen tehlikeli olabilir. Ama tabii, belki de o pozisyon yaraticiliginizi kaldiramiyorsa, belki de zaten size uygun degildir.
Maalesef bizi ezberci ve kopyaci yapan bir aliskanligimiz var, egitim sistemini kotulemek istemiyorum, bunun yanlis oldugunu her yerde duyuyoruz ama uygulamiyoruz.
Yaratici ve fark yapici dusunce anlatildigi yerde cogu arkadasimiz benzerini yapmayi dusunmesi bana bunu gosterdi. Icimizdeki ozguven eksikligi midir bilemiyorum, cok daha iyi fikirler ve koyun en zır delisi olma fikirleri yerine, basarilmisi copy;paste ozelligimiz baskın çıkıyor. Keske (google cv ornegi gibi) ornekleri okusaydim keyif alirdim (fikir alirdim demek istemiyorum).
Bugun bir mahallenin delisinin (gercek olabilir bu) cv’sini okudum, intoko’da. isgucariyorum@hotmail.com adresini almis ve intoko’da web tasarimi icin onlarca ilan bırakmış. Dayanamadim aradim, gelen cv de etkileyici idi, bilgisinden cok kisiligini on plana cikarmisti.
Ama msn’de gorustugumuzde agresif bir tutumla karsilasinca gercek koy delisi olabilir diye biraktim :)
Tebrik ettigim ve hatalarini gordugum bir genc’di ama kendisine fikirlerimi soyleyemedim bile. En son nerede calistin soruma, “ozel ve kiyamet sorulari sormayin” demesiyle supheleriyle baslayan iletisim, referans istedigimde 2 joomla site ile hayal kirikligina ulasti.
Elini sallasa ellisini bulacagini soyleyip devam ederken, kapatacagimi soyleyip, msn’in “engelle” butonuna basmam bir oldu.
Sonucta bugun bir yazi okumustum, “farklı bir omlet yapmak istiyorsaniz, klasik yontemleri bırakıp, istediginiz gibi yapabilirsiniz, ama bunu sadece siz yemek zorunda kalabilirsiniz.” Bu korkutmak icin degil, hazir olmaniz ve ne yaptiginizi bilmeniz icin soyledim. Dunyanin en iyi omleti ancak boyle bulunur. Hedefiniz buysa…
Saygılar.
Marketallica‘dan Sevgili Özgür geçen gün deneme amaçlı yaratıcı bir CV uygulaması geliştirdi; Dünyanın Google Earth üzerindeki ilk CV’si.
Bakın kendisini nasıl ifade etmiş:
“Bu cv’nin ne kadar etkili oldugu tartisilabilir. Ama, bu fikirde benim sevdigim iki nokta oldu. Ilki, yeni teknolojilerle kendi hikayeni anlatabilme fikri, ikincisi ise daha iyi, daha guzel ve daha dolgun degil tamamen farkli bir kanaldaki cv fikri.”
Özgür’ün CV fikri şimdiden Gizmodo’da haber olmuş ve digg‘de ana sayfaya çıkarak çok sayıda kişiye ulaşmış…
CV’yi görmek isterseniz burada.
Tebrikler Özgür.
Yeni fikirlere esin kaynağı olabilmesi adına sizlerle de paylaşmak istedim. Sevgiler…
Bu fikirler gerçekten harika!
Geçen yıl bir firmanın insan kaynakları departmanında staj yaptım. Form yoluyla başvuru yapmayı tercih edecek olan arkadaşlarımda gözlemlediğim birkaç ayrıntıyı aktarmak istiyorum.
Formu iki kısma ayırırsak ilk kısmın yani eğitimimiz tecrübelerimiz, kaç dil bildiğimiz vs istenen özellikleri taşıdığını düşünüyorsak, fark yaratmak için ikinci kısmı kullanmamızın faydalı olacağını düşünüyorum. Yani ilgi alanlarımız, olumlu olumsuz özelliklerimiz, hobilerimiz, vs…
Bu kısımda müzik sizin hayatınızda önemli bir yere sahipse, örneğin iyi bir klasik müzik dinleyicisi olduğunuzu düşünüyorsanız, en sevdiğiniz sanatçıyı yazmanın iyi bir ayrıntı olduğunu düşünüyorum.
Yani bizi diğerlerinden ayırdığını düşündüğümüz konularda ayrıntı vermekten çekinmemeliyiz.
Çalısmayı düsündüğümüz sektörle ilgili dikkatimizi çeken haberlerden, çok başarılı bulduğumuz reklamlardan -ilgi alanımıza göre çoğaltabiliriz- oluşturduğumuz arşivimizi cv’ye eklemek iyi bir fikir sanırım.
Ve son birşey, şirket yöneticilerinin İK dergilerine verdikleri röportajların faydalı olabileceğini düşünüyorum.
İş arayan arkadaşlara iyi şanslar… :)
Bu yaratıcı cv örneklerini bizim de bir arada görmemize imkan veren arkadaşı tanımak isterdim. Ve ona çok teşekkür ediyorum. İşte benim de tam bunun gibi bir cv’ye ihtiyacım var. Okuyunca beynimde bir sürü ışık yandı. Ben de bunu deneyeceğim. Yaratıcı bir cv :)
Gerçekten güzel, ben kendimce bir şey bulup denemek istiyorum :)
Arkadaşlar bunlar güzel örnekler ve çok yaratıcı ama önemli olan kendi bulduğunuz özel cv’ler daha faydalı olacaktır. Tabiki bu bir yorum, daha 4 senem var cv hazırlamaya, inşallah iyi olur :D
Bu arada Üniversite adı fark eder mi, benimki İTÜ…
Muhteşem fikirler.
Bence başvurularda önemli olan asıl husus akılda kalıcılık ve bu fikirlerle şüphesiz bu mümkün. Ama başarı derecesi ?? Denemekte yarar görüyorum.
Fikirleriniz gerçekten de çok güzel. Sizin bu dediklerinize ben evde oturmuş kara kara düşünürken ulaştım (aklın yolu bir) ve “yaratıcı cv” diye aratınca sizi buldum. =)
Reklamla ilgilenen biri olarak CV’inizde fark yaratamadıktan sonra (en iyi tanıdığımız ürün kendimiz değil miyiz?) o iş yerinde fark yaratacağın palavrasını atmanın hiç bir gerçekçi yanı yok. Dergi fikri çok hoşuma gitmekle birlikte halen kara kara düşünmekteyim.
Çok teşekkürler değerli fikirleriniz için.
Yaratıcılık demişsiniz büyük puntolarla. Aslında bütün yazının teması da bu. Hepimizin kalbine gömülmüş böyle bir cevher var ama iş oraya inip bakabilmekte…
Bu kesinlikle insan zekasının gizli kalmış kapılarını aralamakla ortaya çıkacak bir fikir…
çok süper bir cv bende yapayım bari böyle :D
Bende okuyucular arasında biraz yanlış anlaşılma var gibi geldi. Anlatılmaya çalışılan yukarıda bahsedilen gibi bir Cv hazırlamak değil, farklılığı yakalayabilmek…
Önemli olan farkı yaratabilmek.
Bence Türkiye’de bu tarz şeyler laubalilik olarak görülür ve değer verilmez. Bu kadar geniş olamıyoruz çünkü henüz. Hatta adama bak işle oyunu karıştırmış bile diyebilirler ama belki de fark yaratabilir, belli olmaz burası Türkiye :)
Ama çok eğlenceli bir şey ve çok orijinal…
Evet aynen ben de hemen böyle bir tane hazırlayacağım.
Oooo olmasss ama çok güzel fikirler bunlar, ama şunu düşünüyorum; ciddi firmalarda lakayıt olarak karşılanmaz mı böyle davranışlar? Ben korkarım :) Bana kimsenin karşı gelmemesi lazım, nabza göre şerbet vermeliyim! aman canım Melekçiim sana da git hukuk bürosuna başvurunu böyle yap demiyorlar… Haha doğru, neyse çok beğendim valla…
2 numaralı dergi cv’si örneğiniz çok güzel. Bir de sinopsis cv duydum. (Senaryo tekniğini anlatan kitaplarda ve profesyonel sinemacılar arasındaki ilişkilerde, filmin öyküsünün 3-5 sayfalık hali için sinopsis sözcüğü kullanılır. )