24

Fikir Nedir?

Daha önceden sahip olduğumuz ancak aralarında ilişki kuramadığımız iki veya daha çok düşünceyi yeni bir biçimde yeniden birleştirmek. Yani fikir denen şey; James Web Young’ın söylediği gibi;

“Eski unsurların yeni birleşiminden başka bir şey değil.”

Hiç kimse esasında birşeyi yoktan var etmiyor, bulmuyor.

Diğer bir söylemle; (allah korusun ama) birgün beynimizdeki bütün bildiklerimiz, tüm tecrübelerimiz silinse, adımızı bile hatırlamasak; bizim yeni bir şey bulmamız, yeni bir fikirle gelmemiz mümkün olmaz. Çünkü elimizde birleştirebileceğimiz unsurlar (bilgi) kalmamıştır.

Jack Foster’ın ‘How to Get Ideas’da yazdığı gibi; Gutenberg, kendisinden çok önce var olan, metal para kesme makinesi ile şarap (üzümleri sıkmada kullanılan) presini birleştirip matbaa’yı bulmadı mı? Tıpkı Newton‘un denizlerdeki gelgit olayı ile elmanın düşüşünü birleştirip yerçekimini, Hutchins‘ın alarm ile saati birleştirip çalar saati bulduğu gibi.

Dolayısıyla esasında var olan birşeyler yeniden farklı bir şekilde birleşiyorsa “icat etmek” denen kavramı sorguluyorum içimde. Eğer icat etmek, yani buluş, birşeyleri yoktan var etmek demekten çok; daha önceden olmayan, kimsenin akıl etmediği birbirinden alakasız farklı unsurları birleştirip yeni bir şeyler ortaya çıkarmaksa (ki bu “fikir” demek), o zaman aklıma yatıyor.

Bu durumda “yeni bir fikir bulmak eşittir yeni bir buluş (icat) yapmaktır” diyebilir miyiz?

Nissan’ın yeni Urge modeli Microsoft’un Xbox 360 konsolü ile birlikte geliyor. Dikiz aynasından açılan bir ekranda, arabanın kendi gaz ve fren pedalları ile direksiyon ve üzerindeki tuşları kullanarak oyun oynayabiliyorsunuz.

Oyun konsolleri ne kadar zamandır var. Arabalar da! Onların gaz, fren pedalları ve direksiyonları da!

Park ederken oldukça işe yarayan, arka görüş kamerasından etkilenen kişilerden biriyim (yanılmıyorsam 2002 yılı; Nissan Primera). Ne kadar basit, neden bunu kimse daha önce düşünmemiş dedirttiği için. Şimdi bir adım ilerisi: Geçen sene ortalarında okuduğum “kuş bakışı görüş kamerası” çalışmalarının ise artık sonuçlanmak üzere olduğunu duyuyorum.

İnanın bunları yapabilmek için dahi olmaya gerek yok. Yaratıcılık o kadar da olağandışı bir şey değil.

Öncelikle ‘meraklı’ olup birbirinden alakasız çok şeyi öğrenmeye çalışalım ki daha sonradan bu öğrendiklerimizi (yani unsurları) ilişkilendirmeye, ‘birleştirmeye’ odaklanabilelim.

Yorumlar 24

  1. salih ayaz

    Arkadaşlar benın tüm dünya yı tüm dünyanın ekonomısını alaka edecek bi projem var bı anda türkiye nın dünya da da teknolojı de cağ atlayacak bi projem var derler ya biz türkler e ilk okul da il ögrettikleri şey ali ata bak oluyor sonuc şimdi alı ganyan bayı de almanlar ise ilk ne diyor üreteceksin şimdi başarılıdırlar dimi neyse projemı burdan soylemeyecem bana türkiye nın en büyük araba üreticileri ulaşsın 05304315755

  2. Ümit Şahin

    Arkadaşlar aklım aldı sizinkini bilemem. ama yapabileceğim birşey yok diye bilin ama çok şey yaptım gerçeğini pek kimsenin göreceğini zannetmiyorum :) şuana kadar televizyondan karşıya telefondan çok rahat bir şekilde karşıya sesini ulaştırabiliyorsun. ve bunun mantıklı bir açıklaması var ve ben sesimi istersem karşı tarafa telefonsuz ve kablosuz ulaştırabilirim ve bu bir gerçek bunu tüm benliğile bilebilende bir benim sanırım alın size fikir :) ve para kazanmak istersem aklınızın alamıyacağı kadar çok para kazanabilecek fikir ve görüşlere sahibim ve paranın önemsiz olduğunu dünya din siyaset gibi herşey sadece para üzerinden gidildiğini biraz düşünürseniz anlıyacaksınız. ve buda bir gerçek bu fikirleri ve görüşleri yapabilen kişinin şuan çoraplarının delik oluşu parmağını görüşü hoş bir duygu :) çünkü müslüman olmadan bir başkasının ayakabısız olduğunu düşünecek kapasiteye sahip bir kişiliğim ve görüşüm olduğu için kendimden grur duyuyorum ve şuan benim düşüncelerimi yüksek makamlara gelmiş gibi hissetiklerini sanan zavallı insanlar en alçakta oldukları kanıtı:)

  3. Pingback: Google Beni Dinleyecek Misin? | Eğitim Kütüphanesi ? Kariyer Planlama

  4. Pingback: Fikir Atolyesi Dragons’ Den Türkiye. Yaratıcı iş fikirleri için bir fırsat mı?

  5. Pingback: Google Beni Dinleyecek Misin? | Blogir.Net

  6. avax

    her şeyi ALLAH yaratmıştır yaratıcılık ona mahsustur.onun verdiği beyin niğmetiyle düşünür parçaları toplar birleştirirsin ve karşına yepyeni icatlar fikirler vs…. çıkar onlarıda hayata geçirirsin.YÜCE YARATICI sizden akıl sağlığınızı alsa doğa size ne verecek çok merak ediyorum.

  7. uğur

    düşünüyorum düşünüyorum da acaba ben de ne fikirler var … o dane ben baştan aşağıya kadar fikir doluyum… :D:DD:D ışınlanma nasıl olurdu diye düşündüm bir saniye ve şunlar aklıma geldi.

    merkezi sistem olacak örneğin dünyanın merkezinde uluslararası bir ağ olacak aynı ınternet gıbı ve bütün illerden ve ilçeler birbirine bağlı olacak ve herkezin bir kodu olacak. peki insan nasıl ısınlanacak…? telefon kulubesı dusunun elinizde bir çip olacak o çipi alete dokundurdugunuz zaman koordınatları gıreceksınız ve enter tusuna ( :D ) basacaksınız ve nıhayet oradasınız ve hıcbır karısıklık olmadan anında ıstedıgınız yerde olacaksınız..

    bakın bunu ben dıyorum sonra herhangıbı baska bır yerden duyarsanız sakın şaşırmayın çünkü bugune kadar dusunduklerımın hepsı ardı sıra gerçekleşiyor…. :D

  8. Başar

    Uçuk fikirler (şimdilik fantaziler):
    Sanal ortamdan madde transferi (e-ticaretin şekli şemali herşeyi değişirdi)

    Kendi kendini tamir eden makinalar (servis sektörü kökten değişirdi)

    Deri altına yerleştirilecek çip ile hızlandırılmış dil ve bilgi öğrenimi (eğitim sistemi kökten değişirdi ve tabi birçok şey…)

  9. Pingback: Can Google Hear Me!!! « @R?N’NİN GÜNCESİ

  10. Pingback: Değişik Düşünce » Blog Archive » OYUNCAK ARABA

  11. elif

    sesli pardon yazili dusunuyorum) ))))

    diyorum ki insan midesi 1000-1200 ml kapasiteli isehap gibi kolaylikla yutabilecegimiz, insan sagligina zarrali olmayacak dogal bir maddeden (bitki lifleri veya koyun kuzu barsagindan olabilir mesela), ancak ucunda ipi olan bir aparat uretsek.. yemeklerde once yutsak)))) ucundaki ipi cekince mide kapasitesinin 1/3 nu kaplayacak kadar sisse ve sonra yine ipi ceksek sonse (hani ipini cekince yanan sonra yine ayni ipi cekince sonen lambalar gibi) ve kolaylikla cekip cikartsak.. her yemekten once yapilabilecek kadarda uygun ucrette ve aylik kullanim icinde 100 adet bulunsa herkesin kolaylikla alabilecegi yerlerde ve kullanabilecegi hijyene de sahip olsa ne rahat ederdik dimi)))

    uretip tirilyoner olmak varyaaaaa.. tam tabiri ile hap gibi satilir))) haydi fikirler uretin konu ustune neler yapilabilir))

  12. Pingback: November » Blog Arşivi » Bir Fikrim var!

  13. Pingback: Fikir Atolyesi Yaratıcı Tasarım

  14. Yiğit

    İki yada daha fazla fikirin birleşmesine kısaca icat diyorsun.. Senin matbaa örneğini ele alalım.. Peki bozuk para kesme makinasını kim buldu.. oda x ve y den türedi diyeceksin..
    Bak bu elma ve deniz’den yerçekimi kanunu daha hoş.. Yani ikisinin de bulunma durumuna ihtiyaç yok, süre gelen birşey.. Yani doğanın içinden gelmiş..
    Yeni bir Fikir istiyorsan sana başka bir soru soruyorum.. Acaba doğa tüm bu icatları içinde barındırıyormu.. Yani en tabu olan TANRI konusunu bile doğada ” keşfedebilir ” miyiz?
    Teşekkürler..

  15. tangut

    size bir servet kazandıracak fikir vereyim. koku yayan tv icat etmelisiniz. teşekküre gerek yok. inek sağan robot olan internete yeni bir görev veriyorum. siz bununla uğraşırken ben de rahat rahat işlerime bakayım. şimdilik bu kadar.

  16. ekrem mantaş

    aslında yeni fikirler konusunda benim de aylardır derdim var. bu avrupa birliği hibe fonlarından yararlanmak amaçlı bir kaç çalışmam var bunu bir kaç arkadaş birlikde yürütüyoruz…

    nasıl olur bilmiyorum ama kaynak ve bilği bulmakda zorlanıyorum…

    fikir ortada ama yolu bulamıyoruz… bu konuda ilgisi olan arkadaşlarla fikirlerimizi paylaşmak istiyorum…

    bir gün şahsım adına şunu duymak istiyorum;
    helal olsun bak çocuklar nelerle ugraşıyorlar….

  17. dilaver çitoğlu

    artık ÜÇAK DÜŞMELERİNDE can kaybı yaşanmayacak bu sistemi şu an söyleyemiyorum irtibat GSM 05372225991

  18. Pingback: Google Beni Dinleyecek Misin? | Fikir Atölyesi

  19. alperen

    Ben de o kitabı yeni bitirdim, valla ne yalan söyleyeyim çok iyi bir kitap. Yani nasıl anlatsam, ilk defa bu kadar zevk aldım bu “Fikir Nasıl Bulunur” kitabından.

Düşünceni Paylaş!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir