41

Alphan Manas. Yatırımcı, Girişimci, Ejderha!

Beş zengin ejder karşısında, girişimcilerin fikirlerine yatırımcı aradığı Dragons’ Den isimli bir televizyon programı var. Japon kökenli program 18 ülkede yayınlanıyor. Türkçede ‘Ejderhaların İni’ veya ‘Ejderlerin Mağarası’ anlamına gelen Dragons’ Den Türkiye de, Eylül’de, Bloomberg HT kanalında yayına başlayacakmış.

Bu beş ejderhadan biri de, uzun yıllardır tanıdığım Alphan Manas. Ben de kaptım video kameramı, çaldım Alphan’ın kapısını. Hem uzun zamandır Fikir Atölyesi’nde ‘20 Soruluk Söyleşiler‘ yapmaya fırsatım olmuyordu, bu da bahanesi oldu!

Üç saatlik görüşmeden iki ayrı video çıktı. Biri Alphan Manas’ın ağzından bugüne kadar yaptıkları; diğeri ise, bundan sonraki yazıda yer alacak olan Dragons’ Den Türkiye hakkındaki görüşleri.

Alphan Manas ilginç bir adam. 48 yıllık yaşamına çok şey sığdırmış bir girişimci ve fütürist.

Manas adını son günlerde Bursa’da üreteceği elektrikli araba (Tilter) ile sıkça duysak da, bundan önce Emin Hitay‘la ortak olduğu Teknoloji Holding ile duyuyorduk. Hani şu barkod teknolojisi, OGS, otomatik sayaç okuma, Spor Toto ve At Yarışları bahis sistemi ve 1997 Nüfüs Sayım Projelerini hayata geçiren şirket. Teknoloji Holding’in gündeme en fazla geldiği zaman ise İnteltek (İddaa ve Bilyoner) şirketindeki %20 hisselerini 80 milyon dolara Yunanlılara sattıkları dönemdi.

Bu arada Emin Hitay da Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinden birisi. Alphan’la 18 yıl süren Teknoloji Holding’deki yolları ayrıldıktan sonra, o şimdi Hitay Holding olarak yoluna devam ediyor. Bazı yönleriyle bana hafiften Steve Jobs’ın ‘Aç Kal Budala Kal‘ını hatırlatsa da, 2006 Pazarlama Zirvesi’nde yaptığı konuşmayla birçok girişimcinin beğenisini kazanmıştı.

Alphan ise şimdilerde fikir ve projelerini Brightwell Holdings çatısı altında hayata geçiriyor.

1962 doğumlu Manas, Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği okuduktan sonra, New York Eyalet Üniversitesi’nde Üretim Yönetimi master’ı yapmış. Türkiye’de bir yıl (1987) Colonial Corp. ülke müdürü olduktan sonra Exim, Planet ve Teknoser’in kurucu ortağı olmuş. 1998-2006 arasında Teknoloji Holding ve sonrasında da enerji ve bilişim sektörlerinde yatırımcılık yaptığı Brightwell var.

Bir de şu şapkaları var:

World Future Society Türkiye Başkanı ve  Türkiye Fütüristler Derneği kurucularından ve onursal başkanı.
– Türkiye’deki Milenyum Projesi kurucusu.
– İstanbul Girişimciler Derneği (İSGİD) kurucularından ve yönetim kurulu üyesi.
Mensa – Üstün Yeteneklileri Destekleme Derneği kurucularından ve başkanı.
TÜSİAD ve Türk-Amerikan Konseyi (ATC) üyesi.
Buluşlar yapıyor, konferanslarda konuşuyor, jürilere üye oluyor.
Forbes ve Business Week‘in eski köşe yazarı ve bir blogger.
Kamboçya İstanbul Fahri Başkonsolosu.

Bir insan, 10+ yıllık ve üç çocuklu bir evlilikle beraber bu kadar çok şapkayı aynı anda nasıl yaşayabilir, henüz anlayabilmiş değilim. Gerçekten! Başka dünyalarda yaşıyor olmalıyız :D

Video‘daki sohbetimizden bazı başlıklar:

  • Kamboçya Fahri Başkonsolosluğu, ne alaka?
  • Emin Hitay’a otostop çekme ve staj hikayem.
  • İddaa ve Bilyoner projelerinde fikir babalığı ne demek?
  • 17 milyon dolarlık yıllık cirosuyla batık bir şirket olan Spor Toto’nun, 2 yılda, 1 milyar dolar ciroyu yakalaması.
  • Öncesinde, Turkcell ve Digitürk olarak, Jokey Klübü’nün kapısının çalınması ve reddedilmek. [“Bugün İddaa’yı yaratan Türkiye Jokey Klübü’dür.”]
  • Spor Toto ile bir ilk olan ‘Yap, Devret, İşlet’ modeli.
  • Teknoloji Holding’in %20 hissesini satma hikayesi. [Mehmet Kutman’ı data room’a sokma strateji ile bedelin, bir hafta sonunda, 40 milyon dolardan 80’e çıkması!]
  • Bu kadar parayla ne yaptın sonra?
  • “Değer yaratma konusunda iyi olduğumu düşünüyorum.”
  • “Bugün Bilişim Sektöründe zengin olmuş kimse yok Türkiye’de.”
  • Emin Hitay’la yollar ayrılırken şirketlerin paylaşılması.
  • Brightwell Holdings yatırımcılık alanları.
  • Elektrikli arabadaki girişimcilik ve yatırım hikayesi. [Hidrojen yakıt pilli araba için Estee Lauder’ın başkan yardımcısı Ronald Lauder ile başlayan; Murat Günak‘la beraber Fransız Heuliez şirketini satın alma girişiminde yediği kazıkla devam eden ve Bursa’da üretilecek Tilter marka araçları üreten Synergethic şirketinin satın alınmasıyla sonuçlanan süreç.]
  • Tilter’in yollara çıkma tarihi ve fiyatı. [+ pilin müşteriye kiralanması, şarj istasyonları, vs]
  • Fütürist olmak ne demek? Önümüzdeki 5 yılın heyecan uyandıracak gelişmeleri?

20 Soruluk Söyleşi‘mizde verdiği cevaplar ise şöyle:

1. Herhangi bir kişinin en favori insanı mısın? Kimin ve neden?

Ben favori insan olma seviyesine henüz ulaşmadığımı düşünmekle birlikte konferanslarıma katılan gençlerin ilk 10?larına girdiğimi düşünüyorum.

2. Şu anda yaptığın işin dışında (hayattaki tüm işler kanuni olsaydı) ne iş yapmak isterdin?

Arsa alım-satım işi ile uğraşmak isterdim. Çünkü bunca uğraşıdan sonra arsa alım-satımında elde edebileceğim çaba/kazancın yakınından bile geçemezdim. Burası Türkiye, buradan (inovasyonla) çıkış yok.

3. Yalan söylemenin sence uygun olduğu durumlar nelerdir? Beyaz yalan söyler misin, ne söylersin?

Anne-baba öğretim üyesi, babanın aktardığı bir iş ve müşteri portföyü yok. Peki kardeşim sen ilk nesilde nasıl bu kadar başarılı olacaksın? Bu ancak İllüzyon ile olur. Yani olmayanı satıp, onu yapmaktır. Buna beyaz yalan diyorsan, diyebilirsin.

4. En son “___ özelliğinden dolayı seninle gurur duyuyorum” lafını kime söyledin? Hangi özellikti o?

Sanırım 1 hafta önce bir arkadaşıma söyledim: İnsanları ilk görüşte inanılmaz hızlı ve doğru tahlil edebiliyor.

5. Aynı lafı [“___ özelliğinden dolayı seninle gurur duyuyorum”] en son sen ne zaman duydun? Hangi özelliğindi göklere çıkartılan?

Çok ?cesur bir inovatif girişimci? olduğum konusunda devamlı olarak övgü alıyorum. Bu övgü iş dünyası, arkadaşlarım, konferanslarım sayesinde beni tanıyanlar aracılığıyla geliyor.

6.  Yaşayamadığın için pişmanlık duyduğun ne var?

?Mountain View?. Google’un merkezi.

7. Lisedeki takma adın neydi? Adını sevmiş miydin?

Çikita. Çünkü çok iyi kaleciydim ve maymun gibi toplara atlardım.

8. Bir okul yaptırsan adını ne koyarsın? Neden?

Bir tane Türkiye’de ve 2 tane de Kamboçya’da yaptırdım. Adlarını ben koymadım. Ama bir daha yaptırırsam, annem?in ricası ile onun adını vereceğim.

9.  ‘Ulaşamadığın’ biri ile tanışıp sohbet etme olanağın olsaydı bu kim olurdu? Ondan ne öğrenmek isterdin?

Tartışmasız Richard Branson (Virgin). O da benim gibi disleksi ve ADHD ile büyümüş. İçe dönük bir insan. Tatilini bile kendi özel adasında yapıyor. Onunla çok ortak yönüm var. Benden daha yaşlı olduğu için gelecekte neler yaşayacağımı anlamaya çalışırdım.

10. Yaptığı işte ‘mutlu’ ve aynı zamanda ‘başarılı’ olan birisini tanıyor musun? Kim o kişi ve onu kendine örnek alıyor musun?

Yaptığı işte başarılı olan Mehmet Emin Karamehmet benim kendime örnek olarak aldığım kişidir. Çünkü birçok kişilik özelliklerimiz benzerdir. Ama bugün bu ülkede ona yapılanlardan dolayı çok mutlu olduğunu sanmıyorum.

11. Hiç kimsenin göremediği bir özelliğin var mı? Varsa bugüne kadar neden ‘gizli’ kaldı?

Tabii ki var. Göstermek istemediğim içindir sanırım.

12. Seni en çok ne kızdırıyor? Bu kızgınlıkla baş edebiliyor musun? Edemiyorsan, neden?

Vatandaşlık haklarıma saygısızlık çok kızdırır. Kızgınlık Yönetimi sorunum var.

13. Bugüne kadar yaşadığın en büyük hayal kırıklığın ne? Aynısını tekrar yaşama ihtimalin var mı?

Ben ilahi adaletin olduğunu henüz gözlerimle görmedim. Dolayısı ile yaşadığım hayal kırıklığı budur.

14. Hangi markalar sinirlerini bozuyor? Neden?

‘Banka’ adı altındaki markaların %98?i sinirimi bozuyor. Çünkü hep bir ağızdan samimiyetsizliklerini gösteriyorlar.

15. Hangi markalara tutkunsun?

Marka tutkum yok.

16. On sene sonraki hayatında bugünden farklı neler olacak?

Eğer yaşarsam sadece uğraştığım teknolojilerin değişeceğini düşünüyorum.

17.  Seni; benzer yaştaki, benzer işi yapan, benzer konumdaki ‘benzer’ kişilerden ‘farklı’ kılan ne var?

Ben çok yönlü ve çok detaylı düşünebiliyorum. Hızlıca empati yaparak karar verebiliyorum. Ayrıca tüm bunları teknolojiyi anlatarak ve kullanarak yapmak beni farklı kılıyor.

18. Yakın bir arkadaşın ‘kanunsuz bir iş’ yapsa polisi arar mısın?

?Ararım? desem, bana alaylı bir biçimde bakmaz mısın? ?Aramam? desem insanlar beni ayıplamaz mı?

19. Hangi filmdeki hangi karakterin rolü, gerçekte senin hayatın olmasını isterdin?

The Shawshank Redemption filminde Tim Robbins’in rolündeki kişiliğe sahip olsaydım yaşamım daha rahat olurdu. Hobilerim olur, tekneyle denizlere açılır, saatlerce kitap okurdum. Bu kadar sabırla, tek hedefe kitlenmek, bunu yıllarca kimseye farkettirmeden yapabilmek inanılmaz bir güç. Ben bir adrenalin bağımlısıyım. Kalbim bile 100’ün üstünde atıyor. Çok yorucu bir durum aslında.

20. Bir film yapmaya karar versen adı ve konusu ne olurdu?

Türkiye’nin mevcut 3 boyutlu animasyon alanındaki birkimini açığa çıkarmak için ABD’de ‘Big Foot Murray’ adlı 40 milyon USD bütçeli bir 3 boyutlu animasyon filmine ortak olmuştuk. Filmin 10 milyon USD?lik bölümünü Türkiye’de biz yapacaktık. Bunun için bizden 120 kişilik bir kadro istediler. Biz böyle bir kadro oluşturmadan önce kendimizi denemek amacıyla Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu?nun animasyon bölümlerini yaptık. 25 kişilik ekiple iyi bir iş çıkardık. Ama anladık ki Türkiye?den 120 kişilik bir ekip çıkarmamız zor. Dolayısı ile vazgeçtik.

——–

Alphan Manas işte böyle bir adam. Bir yerlerde denk gelirseniz gidin konuşun mutlaka. Hızlı konuşması, çabuk odak kaybetmesi, fıldır fıldır gözleri, düşünce şekli, müthiş zekası, başarıları ve hafif megaloman tarzıyla çevremizdeki insanların çoğundan epey farklı.

Bundan sonraki yazıda, Alphan’ın ejder şapkasıyla Dragons’ Den sohbetimiz olacak. Şimdi sıra o video’nun montajında!

Yorumlar 41

  1. Saffet fidan

    merhabalar ben kayserıden yazıyorum.alphan manasın melih şah unıversıtesınde kendısını dınlemek için gıttım ama sunu gördum TURKIYE CUMHURIYETININ INSANLARINI VE DEVLETINI KÖTULEYEN BI INSAN GÖRDUM AVRUPA HAYRANI VE SADECE AİLESININ ŞOVUNU YAPAN BIR KİŞİLIK.. GERISI BOŞ

  2. İLKER TORTOP

    Geleceği okumak noktasında görüşleriniz daha çok değerlendirilmeli kanısındayım. İLKER TORTOP.

  3. İLKER TORTOP

    Sizin gibi vizyon sahibi girişimciler ülke için önemli . Sizi yakından takip eden insanlar için öenmlisiniz. İLKER TORTOP

  4. Kemal güneş

    Her ışığı yaktığında Edisona rahmet okuyan biri olarak
    Alo röntgen derken insanlığa faydalı olan üreten ve ürettiren
    Yol gösteren insanlara saygı ve minnet duyuyorum
    Alphan bey efendiyi yaşayan efsane olarak görüyorum
    Başarılarını çok disiplinli olmasına bağlıyorum
    Şu an inşaat malzemesi ve dekorasyon işleri yapmaktayım
    Diğer iş kolum çiftçilik
    Fırsat buldukça Antoloji.com’ da şiir yazmaktayım
    Değişik çok yönlü fikir ve üretime yönelik çalışmalarım var
    Alphan bey ile tanışmak bana onur verir saygılar sunar afiyet dilerim.

  5. İLKER TORTOP

    Alphan Manas bu ülkenin yetiştirdiği değerlerden biri. Böyle bir sistemde ayakta kalması ve çabalıyor olması bir başarı hikayesi. Yazılarını okudukça kendisine duyulan hayranlığı artıran bir insan. Keşke Devlet kurumlarında da kendisi gibi kompleksi olmayan , başarılı insanları çoğaltabilsek…

  6. Yazar
  7. ERHAN

    Merhaba Tunç Bey.

    Dokuz Eylül Üniversitesi olarak Alphan beyden bir ricamız olacaktı, kendisiyle iletişime geçebileceğimiz bir telefon numarası verebilirse çok minnettar kalacağız.

    Sevgilerle.

  8. Aziz

    Her şey güzel valla ama fazla üretmek iyi gelmez. Hayallere kapılmayın elimde 50 tane proje var ancak maddi imkansızlıklardan hayata geçiremedim.

    Artık o kadar dejenere oldu ki futuristlik bile işte o benim diyebilecek kadar basitleşmiş, türkiyede bazı telefuzların oturması anlaşılması ve sentezinin kurulması oldukça zaman alıyor. O nedenle sizleri karamsarlığa sürüklemek istemem ancak buluş hayalleri ile zamanınızı boşa geçirmeyin. Ben inanamıyacaksınız belki ama günde 10 buluşa imza atıyorum. Ama fısssssssssss. “Başarı küçük hayallerinizi erteleyecek kadar büyük bir başarı olmalıdır.” bu sözde bana ait.

    Saygılarımla
    Aziz Evren BAŞER

  9. mehmet erkul

    hayırlı günler alphan manas beyi ve arkadaşlarını tv kanallarında kafama yatan puroğram olmadığından dolayı tesadüfen bloomber tv de izledim ve tam aradığım puroğram olduğuna inandıç çünki vatana millete devlete insanlığa neleri nasıl üretebilirizleri uygulamaya çalışıyorlar allah 1000+100 000 defa allah razı olsun üretim peşinde koşanlara yardımcı oluyorlar negüzel üretici daima kazanır tüketici herzaman kaybeder

    ben kendimden bahsedeyim 1965 bilecik osmaneli doğumluyum 1989 yılında 1 yıl istanbul ikitelli çalıştım 1990 yılından beri eskişehirde emlak komisyonculuğu işi ile çalışıyorum daima çalışmayı ve birşeyler üretmeyi seviyorum yeşili doğayı öok severim yeşil için canımı veririm sizlere teşekkür ederim eskişehire yolunuz düşer ise beklerim

    hayırlı günler hayırlı işler
    mehmet erkul emlak market tel 0 222 2310212 fax 0222 2300212 05324257260 0554 5361626

  10. hüseyin turan

    insanlık adına hayırlı işlerle uğraşan her birey saygıdeğerdir. tv kanallarında reyting uğruna düşülen seviyesizlik, yapılan geyik muhabetleri geleceğimizi tehtit etmektedir. alphan beylerin aramızda çoğalması dileği ile çalışmalarında başarılar dilerim.

    kktc.nin besleme durumundan kurtulabilmesi için alphan bey gibi beyinlerle acil istişare yapılmalıdır. devlet bakanı sn.cemil çiçek beye duyrulur.

  11. bekir sami

    gerçekten arkadaşlar yorumlara ve çalışmalara baktığımız çok yetenekli bir vasıfa sahip alphan bey bende kendisine ulaşmak istiyorum benim de şuan 10 yakın patent baş vurularım var fakat arge ve patent ücretleri konusunda sıkıntılarım var bunlarla da yetinmiyom çunku araştırmak hobim daha faydalı daha çok şey yapmak istiyorum maddi bir beklentimde yok tek isteğim yaptığım çalışmaları hayatta faydalı bir şekilde görmek bu konuda sizlerden desdek bekliyorum alphan beyle bu konuda görüşüp desdeklerini almak için…( araştırmalarım çevre, otomotiv, savunma ve güvenlik olarak yer almaktadır)

  12. ramazan tarakcı

    merhaba ben ramazan tarakcı 0542 406 2114 istanbul beykoz zezavatcı köyü.
    not elektronik bilgisi olan değerlendirme yaparsa daha iyi anlaşılır.

    benim buluşum. power led i ısıtmadan yakmayı başardım. benim yaptığım devreyle kıyaslama yapacak olursam 32 w enerji tüketim 4×18.sıva altı sıva üstü vs armatürlerde. 4800 lüm. çok iyi demektir 50 bin saat ömür maliyet piyasadaki power led armatürlere göre yarı yarıya düşüyor. Not power led i 50 derece ısının altında kullanılamıyor piyasada ve pahalı sürücülerle maliyet iki katına çıkıyor ve alüminyum kartlar soğutucular derken 250 tl maliyeti bulduğundan piyasada tutulmuyor.

    Benim modelim yarı fiyatına maliyeti geliyor ısı zararsız sevyede olduğundan alüminyum kart kullanılmıyor soğutucu petek kullanılmıyor pahalı 350 ma sürücüler kullanılmıyor sadece basit psv devre kartı ve 10tl olan benim devremle her türlü armatöre uygulana bilir not televizyon ya da yarışmak değil niyetim sadece ürünümü bir an önce çok modeli ile piyasaya sürmek istiyorum yatırımcı işadamı kafi saygılarımla. Bu işin sırrı sadece led ler in ısınmaması.

    not: Türkmucit yarışmasındaki kaynak gözlüğü baykuş un mucidi İbrahim benziyen ortağımdır alphan bey size ibrahim abi güvenerek beni yönlendirdi.

    1. Ramazan Tarakcı

      Piyasada yokken elektrik firmalarına fikrimi numunemi sundum umurunda olan bulamadım 1yıl sonra çin çıkarınca piyasaya da kapış kapış satıldı biz bu kafayla işimiz zor

  13. Göksal

    sayın Alphan bey
    Tv programınızda paylaşmak istemediğim bir projem var sizinle nasıl temasa geçebilir ve projemi anlatabilirim.

  14. Hikmet Kurtuluş

    Sayın Alphan Manas, İnsanlığa hizmet için,gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmak için sizden yardım bekliyorum.

    Enerji uzmanları diyor ki; Dünya nufusu hızla artıyor mevcut enerji kaynakları kafi gelmiyor, ya yeni enerji kaynakları bulunacak yada mevcut enerji kaynakları verimli kullanılacak. Tübitak diyor ki; Nitrojen in yanması ile oluşan karbondioksit doğal su kaynakların kirletiyor, Nitrojensiz yanma nasıl yapılabilir acaba diye dünyada toplantılar yapılıyor.

    10/10/2010 tarihinde İstanbul da çevrecilerin yürüyüşü vardı, şu konuyu gündeme getiriyorlardı; Havada karbondioksit oranı 350 nin altında olması gerekiyormuş oysa şimdi havadaki karbondioksit oranı 350 nin üzerindeymiş.

    Benim Nitrojensiz yanma yaparak enerji verimliliğini arttıracak, havadaki karbondioksit oranını düşürecek bir fikrim (projem) var. Enerji verimliliğini arttırarak enerji maliyetlerini düşürmeyi, karbondioksit oranını düşürerek doğal su kaynaklarının kirletilmemesini ve ekolojik dengenin korunmasın amaçladım.
    Bu projemi Enerj Bakanlığına yazdım, bakanlık desteği istedim. Bakanlık “Biz bu işten anlamayız Tübitak olur derse biz bu projeyi destekleriz” dediler. Tübitak a (Gebze ye) gittim, Tübitak teknik açıdan olur proje dedi. Elimde Tübitak ın olur yazısı var.

    Birkaç gün sonra bakanlıktan Abdulmuttalip Kazak diye biri telefonla arıyarak fikrimin mahiyetini sordu bende telefonda anlatabildiğim kadar anlattım “olmaz” dedi (tabi Tübitak a gittiğimi bilmiyor). Beni bu işten anlamayız diye Tübitak a gönderiyorlar, Tübitak olur diyor, bakanlık olmaz diyor. BİMER yolu ile bakanlığı başbakanlığa şikayet ettim benden hemen proje istediler, işten anlamayana neden proje göndereyim ki dedim.

    Sesimi (fikrimi) Türkiye ve Dünyaya duyurmak için Mayıs ayında Bloomberg H/T de yayınlanan ddturkiye programına başvuru yaptım. Programı başından beri izliyorum son derece basit hatta sözde girişimciyi programdan kovacak kadar sözde fikirleri yayınlıyorlar, benim tüm insanlığın sağlığı ve ekonomisi ile ilgili projemi 6000 çoğu sözde fikir arasında bekletiyorlar belki de hiç sıram gelmiyecek.

    Bu konuda bana yardımcı olursanız şimdiden teşekkür ederim.
    Saygılarımla.
    Hikmet KURTULUŞ
    Tel: 0542 4319003

  15. Pingback: Bir Fütürist?ten Tek Paragrafta Sosyal Medya | afer.in

  16. hy

    alphan manas dragons dens’deki tek ve gerçek yatırımcı bence. diğerlerinde ufuk, geleceği görmek diye bir şey yok. bu bizim konumuz değil deyip çıkıyorlar işin içinden. millet sizin iş kolunuza uygun icad bulup getirecek değil ya oraya. zaten biri üç beş lokanta sahibi, biri internet sitesi sahibi iş adamı-iş kadını. yakışmıyolar ve haketmiyorlar o koltukta oturmayı.

  17. Hasan Gül

    Merhabalar, Alphan bey gibilere cidden bu ülkede cok ihtiyac var, ama sunu da söylemek isterim ülkemizde aslinda acayip potansiyel var, ama malesef biz halen daha insanlarin beyninin icine bakamadigimiz icin ilerleme olmuyor, ben Almanya da dünyada sadece iki tane bulunan STATEX ali bir firma ile ortaklik sansina sahip oldum ve malesef buradaki teknolojiyi iki yildir dogru dürüst kimseye anlatamadim saniim Alphan bey bu sefer benim sansim olacak cünkü kafasinin icinde cidden bir beyni var…

  18. ışık

    ADHD ve disleksi olduğunu bilmiyordum. Zaten bu tipler ya böyle inanılmaz tipler oluyor ya da criminal, siz şanslısınız sayın Manas.

    Benim oğlumda da her ikisinden de var ve bu yıl yurt dışı logistik masterini bitiriyor… Umarım o da başarıyı yakalar.

    Tunç Bey teşekkürler.

  19. ali

    farklı kişiler tanımak güzel oluyor… teşekkürler tunç…
    kafa da şimşekler çakmaya başladı bile…

  20. Pingback: Fikir Atolyesi Dragons’ Den Türkiye. Yaratıcı iş fikirleri için bir fırsat mı?

  21. Alphan Manas

    Sevgili Mert,

    Ben Amazon’un Kindle’ına yüklenebilir elektronik kitapları okumayı tercih ediyorum. ADHD olduğum için örneğin bir seyahatte aynı anda 7-8 kitabı beraber okuyarak dikkat eksikliğimden kaynaklanacak sorunu ortadan kaldırıyorum. Yanımda devamlı 7-8 kitap taşımak yerine Kindle da onlarca elektronik kitap taşıyorum. Amazon doğal olarak ağırlıklı İngilizce kitap yayınlıyor.

    Ben kitap önerilerimi http://www.alphanmanas.com da zaman zaman yayınlıyorum. Sitemden bunları takip edebilirisin.

    Şu an için öneribileceklerim:

    Born Entrepreneurs, Born Leaders by Scott Shane,
    Future Savvy by Adam Gordon,
    Managing the Future by Haridimos Tsoukas,
    ve son olarak Türkçesi de basılan Malcolm Gladwell’in Çizginin Dışındakiler kitapları olabilir.

    Sevgiler

  22. Yazar
  23. Mert

    Tunç Abi,
    Senden bir ricam olacak.

    Böyle röportaj yaptığın değerli kişilere bir de okudukları, etkilendikleri tavsiye ettikleri kitapları sorar mısın?

    Ben bugune kadar böyle tavsiyelerle çok güzel kitaplar keşfettim, o sebeple faydalı labilir diye düşündüm. En son Mustafa Koç’un bir röportajında Thomas Friedman’in World is Flat’i okudugunu ve etkilendiğini okumuştum ve alıp okudum, hakkaten okunması gereken bir kitap çıktı örneğin.

    Alphan Bey’in ne tür kitaplar okudugunu merak ettim gerçekten belki futurizmle ilgili şahane bir kitap vardır ve bizle paylaşmak ister..

    Teşekkürler.

  24. seydanur

    Çok keyifli ve öğretici bir söyleşi olmuş, teşekkürler tunç ve alphan beye..

    Özellikle dikkatimi çeken ve beni etkileyen ejderlerin bile planladığı gibi gitmeyen durumlar yaşaması ve deneyerek öğrenmeleri…

  25. sz

    gecen yaz alphan manas’in kurucusu oldugu istanbul futurism okulunun bir konusmacisini dinlemeye gitmistim. bu bilim adami 2010’dan baslayarak, 2050 ve sonrasi senaryolari anlatmisti.. robot cerrahdan, kendi kendini tamir eden yola, uzay fabrikalarindan hafiza silmeye kadar ilginc tahminler..

    bu sabah webde bu sunumun ozetini gordum. ilgilenen icin baglanti asagida:

    http://www.futurizm.org/futurizm/FuturismOkulu20091107-ZAFER%20BABUR.pdf

  26. Mert

    Çok güzel bir sohbet olmuş Alphan Manas ı yakından tanımak heyecanlandırdı hakikaten. Ayrıca Futurism de ilgi alanımmış meger de haberim yokmuş neyle ilgilendiğimden :)

    O zaman ben de ufak bir gelecek tahmini yapayım bu yaşıma kadar gördüklerimden hemen basitçe.

    Teknolojik gelişimler ve bilgi paylaşımı bugun oldugu gibi devam eder ve daha da artar ise ki öyle görünüyor, başta ABD ve gelişmiş ülkeler daha doğrusu büyük şirketler diyeyim, kendi ülkelerindeki istihdam yaratan büyük üretim merkezlerini gelişmekte olan ülkelere daha hızlıca taşıyacaklar. (ki bunun oldugunu görüyoruz)

    Bunun sonucunda işsizlik ve bunula beraber avrupada zaten görülen sosyal devlet modelleri ve bu sosyal devlet modelleriyle beraber daha da güçsüzleşen gelişmiş ülkeler, çareyi savaşmakta bulacaklar.

    Ve ben birkaç yıldır hem iddia ediyorum hem de düşünüyorum ki ben ölmeden bir dünya savaşı göreceğim.. Bunun için heycanlanıyorum denemez ama hissediyorum. Özellikle ABD deki durumu görünce daha netleşti kafamda bu düşünce (son 2 yılda devletleşme %8 civarından %22 ye çıktı yapılan son özel sektör devlet yardımlarıyla)..

    Tabi, kendimce bazı dayanaklarım var bu teori için ama bu futurist modelleme tekniklerini de öğrenmek isterim o yuzden hemen araştırıyorum.

    Onun dışında, Tunç abi bize yine yeni bir kapı açtığın için, yeni şeyler öğrenmemize vesile oldugun için tekrar teşekkürler.

  27. Demet Apa Uçar

    Yetişkinlerin çoğu ADHD olduğunun farkında değildir ve bununla yaşamanın ne anlama geldiğini bilmezler. Bu pozisyonda bir insanın bunu dile getirdiğini de ilk defa duyuyorum.

    Bende ve oğlumda da ADHD var. Bununla yaşamak keyifli ama aynı zamanda da çok zor…Alphan Bey’in zorlukları nasıl aştığının ipuçlarını öğrenmek isterdim…

  28. sz

    tunc, alphan beyi bize tanistirdigin icin tskler!!

    senin roportajindan sonra bir de onun blog sitesinden futurism ile ilgili skyturk programini izledim.

    futurismin senaryo planlari cok ilginc!! yaraticilik, inovasyon ruhu olanlar icin tam bir beslenme ve heyecan kaynagi. hayal gucunu zorlamak icinde sahane bir ortam. arti gelecekdeki is dunyasi, calisma ortamlari icin de bir cok ilginc senaryo var!!

  29. Yasemin Sungur

    Harikasın Tunç :))

    Alphan Manas’ı ne kadar çok ve detaylı anlatırsak o kadar çok şey öğreniriz; umarım bu röportajı çok kişi okur, videoyu çok kişi seyreder… Sevgiyle

  30. Zeynep Kılınç

    Hiç sıkılmadan dinlediğim çok güzel bir röportaj olmuş ama senin sorduklarının yanında benim daha sormak istediğim çok soru var.

    Bir dahaki sefere bu ropörtajları bize önceden haber ver, biz de o sırada sana bağlanalım, (sana zaten kalpten bağlıyız :) ama teknolojik olarak bağlanalım, bu nasıl olur bilmiyorum) ve biz de sorularımızı soralım.

  31. ozlem yalim

    sevgili dostum, juri kardesim alphan,

    seninle ilgili bir suru bildigim detay olsa da, o gunumu motive etmek icin rastladikca yine, yeniden okuyorum, izliyorum.. muthis keyifli bir adamsin… tum genclere ornek oluyorsun umarim.. enerjin iyi geliyor.. “sonsuz enerji”mi ne? ;-))

  32. doğancan

    vay canına ne mükemmel adammış : )
    ilk kez duyuyorum hem de. çok etkilendim.

    80 milyon dolarla ne yaptınız sorusuna da verdiği cevap çok hoşuma gitti.
    burs filan mı istesek acep :P

  33. Nigar Bilgen

    Dragon’s Den Londra’da en cok izledigim programlarin basinda gelir. Dvd ve kitaplarini takip eder, ulke disinda oldugumda seyredemedigim programlari bile record yaptiririm..

    Turkiye’de bu programin versiyonunun nasil bir seviyede olacagini kestirmek guc… Alphan Beyi, bu soylesiden once tanimiyordum… Blog yazilarina hemen bir goz attim ve Tunc’un soylesisi sayesinde simdi biraz fikrim var.. Program Konseptini cok iyi bildigim icin Alphan bey’e Dragonluk cok yakisacak, ve hakkini verecek diye dusunuyorum.

    Umarim Turkiye’de de bu program egitici, yol gosterici, zaman zaman insafsiz, zaman zaman haddini bildiren eglenceli tonuyla, ve seytani kiskandiran sorulariyla guzel bir program olur ve yaratici fikirler seyrederiz… Basarilar, ve iyi eglenceler dilerim Alphan bey’e.

    Tunc, senin de ellerine saglik, devamini 4 gozle bekliyorum, sevgi ve saygilar…

  34. Sezai

    TEDxRESET’te de dinlemiştim Alphan Bey’i.. Oldukça sıradışı birisi..
    Video’yu da izledim..

    Tunç Bey’e de, Alphan Bey’e de değerli paylaşımlarından ötürü teşekkürlerimi sunarım.
    Gayet keyifli ve başarılı..

  35. alperen

    Gelecek nesildeki yatırımcılar için gerçekten güzel bir sohbet olmuş.
    Teşekkürler Tunç Bey ve Alphan Bey.

  36. Alphan Manas

    Tunç,

    Öncelikle bugüne kadar bu kadar uzun röportaj türü sohbet kimseyle yapmadım. Ama sen kimse değil, yakın dostumsun. Hikayemin birçok yerinde ya varsın, ya da yaşamışsın. Durum böyle olunca geçirdiğimiz 3-4 saat gerçekten çok eğlenceliydi. 20 soru da muhteşem. Ama ben de kaçamak cevap vermedim sen de gördüğün gibi.

    Sevgiler,
    Alphan Manas

Düşünceni Paylaş!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir