21

Milyon Dolarlık Alex’den Şimdi de Milyon Dolarlık Çekiliş: Pixelotto

Fikir Atölyesi okurları hatırlayacaklar; daha önce burada Bir Milyon Dolarlık Sayfa‘nın yaratıcısı Alex Tew’in piksel reklamcılığı ile nasıl dört ayda 1.037.100 dolar kazanabildiğini irdelemiştik.

Cin fikirli Alex, aylardan beri sinyalini verdiği ikinci projesini yarın (5 Aralık) başlatıyor: Pixelotto. Yani piksel lotosu.

Konsept aynı; yine piksel satıyor. Bu sefer bir piksel, bir dolar değil, iki dolar. Bir milyon pikseli toplamda 2 milyon dolara reklamverenlere satıp, yarısı olan bir milyon doları da sayfanın ziyaretçilerinden birine çekilişle verecek. Kazanmak için buradaki reklamlara tıklamak yetecek. Ne kadar çok tıklarsanız o kadar çok şansınız olacak!

Kısaca Alex, bu sefer de başarılı olursa, hem kendi, hem de başka birinin cebine birer milyon dolar koyacak.

Sistem şöyle işleyecek:

– Yer satın almak isteyen reklamverenler minimum 10 x 10 piksel = 200 dolar verecekler.

– Ziyaretçiler (kendilerine bir maliyeti olmadan) günde maksimum 10 kere olmak üzere ilanlara tıklayacaklar ve loto için şanslarını arttıracaklar. (Sanırım basit bir üyelik sistemi yapacak Alex.)

– Tüm yerler satıldıktan 1 ay sonra rastgele bir reklamverenin ilanı seçilecek ve o ilana tıklayanlar arasından bir kişi büyük ödülü alacak.

– Eğer tüm yerler satılmazsa, 5 Aralık 2007’de çekiliş yapılacak ve o zamana kadar elde edilen gelir, yine %50-50 mantığı ile talihliyle paylaşılacak.

Fikir yine basit ve yaratıcı. Site açılmadan ağızdan ağıza duyulmaya başlandı. Fanatiklerin sadece haber amaçlı açtıkları bir blog var; kopya siteler ise orijinalinden önce türemeye başladı!

Bu yazı için araştırma yaparken, 31 Mart 2006’de açılmış gözüken bir siteye rastladım: The Million Winner Homepage. Piksel fikrini Alex’den aldığını söylüyor. Ve şimdi Alex’in yapacağının aynısını o sekiz ay önceden yapmış bile. Pixelotto fikrini daha önce bulmuş gibi gözükse de bugüne kadar pek de başarılı olamamış gözüküyor. Yenilikler başarılı pazarlama ve PR stratejisi ile desteklenmeyince hayata geçen “olmamış” bir uygulama olarak kalabiliyorlar.

Şimdi bir kaç farklı açıdan bakalım Pixelotto olayına:

1. Alex önceki başarısından dolayı internette iki farklı gurup insan arasında popülerdi: yaratıcı girişimleri takip edenler ve kolay para kazanma sevdasında olanlar. Yeni bir milyon dolarlık proje ile geleceğini aylar önce blogunda duyurmuş, arada geçen zamanda da medyada verdiği röportajlarla gündemde kalmaya devam etmişti. Dolayısı ile pixeloto’nun tanıtım sorunu kalmadı. Şimdiden çok yerde yazılmaya başlandı, yarından sonra tüm dünya medyasında olacak.

2. Fikir Atölyesi’nde kaleme aldığımız 18 Ocak 2006 tarihli ayrı bir yazıda Alex’in yeni projesinde kazanacağı paranın bir kısmını nasıl “geri verebileceği” fikri üzerinde durmuştuk. İşin içine sosyal sorumluluk duygusunu da katabilirse, nasıl kahraman olabileceğine… “Cin fikirli internet kurdu” algısına bir şey demiyorum, fakat sosyal sorumluluk alanındaki devasa fırsatları görebilseydi, tüm dünyada cin fikirlerini kazanca dönüştüren, ancak çok daha saygın bir mertebeye de gelebilirdi.

3. Bir kişinin lotoda ne kadar çok tıklarsa o kadar çok ‘bir milyon dolar’ kazanma şansınızı arttırabiliyor olmasının reklamveren sitelerine çok ciddi bir trafik yaratacağı kesin. Ancak çok suni ve şişirilmiş bir trafik… Bu ilave ancak işe yaramaz trafiğin reklamverene kendi ürün veya hizmet satışında ne kadar fayda sağlayacağı tartışma konusu.

Ancak dikkat edilmesi gereken bir konu var; reklamverenin kendi de bir reklam mecrası olması halinde ise işin rengi değişebilir. Özellikle aldığı reklamların fiyatlandırmasını CPM (Cost Per Mille), yani bir reklamın her 1.000 kerelik gösterimi üzerine yapıyorsa… O zaman da yazık olacak tabii o reklamverene reklam veren!

4. Alex daha önceki açıklamalarında piksel satış fikrinin bir defalık bir fikir olduğunu söylemiş, kopya çekenlerin ise başarılı olamayacağını öne sürmüştü. (Kopya siteler içinde – kendisi kadar olmasa da – hiç de küçümsenmeyecek para kazananlar oldu.) Oysa şimdi kendisi benzer başka bir fikirle yola çıkıyor. Tek önemli farkı; çoğu kişide olan “ah kolay yoldan bir zengin olsam” karın boşluğunu kullanması. Tüm dünyadaki loto, piyango ve çekiliş gibi şans oyunlarına olan muhteşem ilgi onu haklı çıkaracak büyüklükte.

5. Pazarlama adına doğru adımları var Alex’in. Ağızdan ağıza pazarlamayı (womm) yönetmek adına pixelotu’yu öncelikle ilk projesinden piksel satın alanlara duyurmak, forumlara çıkmasını sağlamak, ilk müşterilerine yer satın almada öncelik tanımak, müşteri portföyü yaratmak gibi… Bu listeyi uzatmak mümkün.

6. Kurgu başarılı. Ziyaretçilere “bedavadan bir milyon dolar kazanma şansın var” diyerek ümit veriyor ve heyecanla ufak banner’ları tıklatıyor. Ziyaretçi memnun, bedavadan loto bileti almış oluyor. Hem de istediği sayıda. Reklamveren mutlu, (suni de olsa) internet reklamcılığı için komik sayılacak bir fiyata trafiğini artıyor. Bu devasa trafik artışı içinde istatistiksel bir geri dönüş olacağını düşünüyor (veya üçüncü maddede yazdığımız geçerli ise, çokca mutlu oluyor!). Alex zaten mutlu, o çekilişsiz kurasız bir milyon doları alıyor.

Sizce cin fikirli Alex Tew yine bir milyon dolar kazanabilecek mi?

Yorumlar 21

  1. Erdinç

    evet ben de bu sistemi Türkiye’de uygulacağım ve başarılı olacağıma da eminim.

    mantık aynı olacak, hem çekiliş olacak hem de o kutularda gizlenmiş hediyeler.

    çok yakında bekleyin…

  2. Özgür Yerebakan

    Ben de geçenlerde buna benzer bişeyler gördüm bi sitesi o da piksellere ödül koymuş onu bulmaya çalışıyor insanlar, bulan olursa hediyeyi gönderecek. çok hoşuma gitti bu fikir gerçekten orjinal bişey olmuş, sitenin adresini de vereyim reklama girmezse, sadece piksellerle alakalı oldugundan yazmak istedim. Adres:hediyemnerede.net

    başarılar herkese.

  3. kemal

    benim de kendime ve arkadaslarıma gore cok buyuk bir projem vardi, ama okulla ilgilenmekten projeye gereken önemi veremedim, ve proje iptal oldu, yarıya kadar gelmiştim, ama dayanamayıp reklamını yaptım, ziyaretçiler ve üyeler gelmeye başladı ama hesapladığım sürede projemi tamamlayamadığım için gelen üyeler de siteyi takip etmemeye başladı çünkü eksiklikler vardı… maalesef sabırsızlığımın kurbanı oldum, yeni bir projem var şuan, ama bunu yapmak için yeterli zamanı bulmadan asla başlamam, ve kimseye anlatmam…

    sizlerin de eminim çeşitli projeleriniz vardır, ve eminim ki alex gibi ya da cok daha iyisini yapabilecek kapasite herkeste vardır. bu bir “doğru zamanda doğru şey” meselesi gibi geliyor bana… alex doğru zamanda doğru şeyi yaptı ve çok şanslıydı…

    ben çok küçük yaşlardan beri web tasarımı ile uğraşıyorum, henüz GSM operatörlerinin bile sitesi yokken, “ziyaretçi ile konuşan” bir site yapmıştım, ama sesler kendi sesimdi ve çocukluktan ergenliğe yeni geçmekte olduğum için “karga” gibiydi diyeyim :) arkadaslarımın dalga geçmesi üzerine siteyi sildim attım… hata etmişim, çünkü o sitem belki de büyük ses getirecekti, “en azından sitenin kendisi sesliydi” :)

    neyse hatalarım çok, anlat anlat bitmez, bir kaç hatamı anlattım, zamanında insanlara örnek olamadım bari ibret olayım.

    ayrıca şuan yorum yazdığım mesaj kutusunda satır çizgileri çok hoşuma gitti, ilköğretim öğrencisiyken sınıfım için bir site yapacaktım, o zaman lazımdı ama 10 yıl kadar geçti sanırım, şimdi bir işime yaramaz, her ne kadar nostalji yapmamı sağladıysa da, nasıl yapıldığını incelemek ve belki de bunu başka bir sitemde kullanmak yapıma ters, daha önce yapılmamış bir şey yapmak isterim, çalarak kimse bir şey elde edemez, elde ettiğini sanar…

    piksellerin paraya dönüştüğü projenin bir çok benzeri, hatta pixelloto’nun bir süredir, tecrübeli kodlama emektarlarınca kodlanıp satıldığı doğru, ama ilk yapan olmadıktan sonra ne anlamı var, ya da ne getirebilir. ayrıca benim projem kutumutu.com sitesiydi, ve kutuloto isimli bir de oyunum vardı, yalnız alex’ten haberim yoktu maalesef, ve benim projem superteklif.com’dakinin biraz daha ilerisiydi…. ve maalesef kendimi öyle tutsak etmişim ki kendi projelerime, siteyi yapmaya başladıktan uzun süre sonra bitmeye yakın, siteyi duyurduğum arkadaşlarımdan bu sitelerin isimlerini duydum, ve sinirden kudurdum! nasıl olur da benden önce düşünürler, ya da nasıl olur da daha önce yapılmış olan bir şeyden haberim olmaz diye :(

    internette boş boş gezmeye vaktim olsaydı, elbette bunların varlığından haberdar olup boş yere girmezdim bu işe, farklı fikirler arardım… neyse yaw :)

    bu siteyi ilk kez gördüm, sanırım biraz kurcalamam gerekiyor. hani esnaflar “daimi müşteri” derler ya, o sözde bahsedilen kişinin, “ziyaretçi” versiyonu olacağım az sonra, hadi hayırlı traşlar demeden önce iyi geceler, saygılar.

    sitenizi de çok beğendim. zaman buldukça buradaki “yorumlar da dahil” herşeyi okumak istiyorum.

  4. oyun

    Bence yaratıcı fikirler hep ilk seferlerinde başarılı oluyor, zaten bu projesi de yuzde 15 başarı sağladı, yani başarısız oldu.

  5. Burak Apaydın

    Ben galiba piksellerle kutuları çorba edip güzel bir hesap yapmışım. Fenerbahçe taraftarları benim hesabıma kısa bir süre de olsa sevinmişlerdir belki çünkü dediğiniz gibi çok büyük para. Kazanılmış olsa zaten dediğiniz gibi internet tarihinde yerini alırdı, biz de çoktan öğrenmiş olurduk.

    Bu arada SSS’i de okumamıştım, Alex Tew’den hiç bahsetmemişler fakat SSS’i okumak için girdiğim seferde sitenin altında ufak bir bağlantı gördüm Pixel Script 3 PRO yazıyordu. Yani Alex Tew’ın bu başarısından sonra programlamacılar hazır piksel kodları yazmışlar ve satışa çıkarmışlar hatta piksel lotonun bile kodları mevcut.

  6. Erdem Ozan Demirci

    Burak, sayende Fenerbahçe’nin piksel projesini (yuzyillarca.com) görmüş oldum.. Birkaç şey dikkatimi çekti:

    – SSS sayfasında şöyle bir ibare konmuş: “Yüz yıllarca kutuları tamamen Fenerbahçe taraftarları tarafından düşünülüp, kulübe ek gelir amaçlı hayata geçirilmiştir.

    Sen de takdir edersin ki bu fikri çok daha önce düşünen ve hayata geçiren Alex Tew isimli bir İngilizdi. Daha sonra yüzlerce kopyası çıktı. Hiçbiri milyondolarlıksayfa kadar başarılı olamadı, hatta senin de dediğin gibi, Alex’ın ikinci benzer projesi pixelotto da bence hayal kırıklığı oldu. Ancak hemen tüm kopyalar bu fikri Alex’den esinlendiklerini yazmaktan çekinmediler.

    Bu sitenin bırak bunu yazmasını, “tamamen kendileri tarafından düşünüldüğünün” yazması komik olmuş.

    – “yanlış hesaplamadıysam 5.500.000 YTL kazanmış” demişsin. Sanırım yanlış hesaplamışsın (zira doğru olsa bu bir rekor olur, Alex’in toplam kazancını geçer ve internet tarihinde yerini alırdı!)

    Burada 10X10=100 piksellik kutular 10 ytl’den satılıyor. Yani bir piksel 0.1 ytl (veya 10 kuruş). Bugün itibariyle 281.100 piksel satılmış gibi duruyor, bu da 28.100 ytl anlamına geliyor.

    Şirket sayfalarını ise kdv hariç 1 ytl/piksel den satıyorlar. 23.100 piksel satışı da 23.100 ytl getirmiş demek.

    İkisinin toplamı 51.200 ytl yapıyor. (Sanırım sende iki sıfır hatası oldu!)

    – Her nekadar bu site (bir fikri kopyalayıp yapmış olsa da) iyi niyetli bir girişimle Fenerbahçe klübüne oturduğu yerden şimdiye kadar 51.200 ytl kazandırması itibariyle takdir edilmeli.

  7. Burak Apaydın

    Alex’in pixelotto’su yorum yapan herkesin tahminini tersine çıkarmış ve tutmamış, lotonun çekilmesine 3 ay kalmış fakat henüz 300.000 dolar kazanabilmiş. Alex bunun da yarısını vereceğine göre bu kez çuvalladı.

    Bugün bir sitede gördüğüm kadarıyla aynı fikri Fenerbahçe uygulamış ve yanlış hesaplamadıysam 5.500.000 YTL kazanmış. Gelir de FB’ye gideceğinden taraftar çekinmeden projeye destek olmuş.

  8. addlas

    Gerçekten çok yaratıcı ancak aynı yaratıcılığı görmek ve yorumlarınızı almak için asıl bizim siteye bekliyoruz. Bakın bakalım hangimiz daha yaratıcı hem de mantıklı!!!

  9. mustang

    Biz Türklerde eminim çok milyon dolarlık proje var… Sadece zaman, zemin ve bizleri harekete geçirecek Tunç’ları bekliyoruz. Hayal dünyamız çok harika. İnsanoglunun hayal dediği şey de zaten olabilecek şeyleri kurgulaması degil mi?

    Tunç bey bence atölyeni biraz daha aç X kişiler daha rahat arge yapıp sonuca ulaşsınlar; hem sen kazan, hem TÜRKİYE kazansın.

  10. mert kaya

    İşte milyon dolarlık bir beyin. Sanılanın aksine ikinci işinde de yine kazanacaktır. Onlar Türk değil ki yaratıcılığı cezalandırsınlar!

  11. mulbal

    Arkadaşlar Alex in fikrini altüst edecek bir site gördüm, henüz yeni ama, reklam verene 150.000$ ve siteyi tavsiye edene 150.000$ veriyor. Aynı zamanda büyük çekiliş 1 milyon. Yani paranın yarıdan fazlasını dağıtıyor.

    Sitenin adresi http://www.pixelottoplus.com banerleri sitenize koyarsanız 150 bin dolar kazanma şansınız var.

  12. selim yılmaz

    Elin oğlu zengin olurken Türkiye’de de bu tür siteler açılıyor. Tabiki bedavaya. Arkadaş nereden kazanacak bilmiyorum ama bedavaya piksel satıyor..

  13. Ege Ermeç

    Bu sistem bi şekil işler. Markalar sırf yine bu işin parçası olmak için bu reklamı verirler. Bunun yanında bu çekilişi reklam verenlere yönelik yapsaydı o 1 miyon doları kazanmak için bile reklam verecek çok şirket çıkardı bence…

  14. maydonoz

    Alex milliondollarhomepage’in bir defalık olduğunu ve bu fikir üzerinde bir “twist” yapıp tekrar başarılı olunamayacağını söylemişti. Yeni projesinin tamamen farklı bir fikre dayanmasını beklerken kendisi aynı fikre bir “twist” ekleyip çıkageldi.

    Doğrusu bu fikir öncekinin üzerine biraz düşünen bir kişinin bulabileceği türden olsa da sıradan bir insanın bu fikri satması zor. Pixel satış fikri baysa da, Alex’in popüleritesinin bu projeyi de satacağını düşünüyorum. Hatta kanımca reklamverenlerin memnun kalması halinde uzun vadede milyar dolarlık bir hasılat söz konusu.

  15. Aylak Adam

    Bir reklam veren açısından baktığımda projede bana kazandıracak bir nokta göremiyorum sizin de belirttiğiniz gibi.

    Bence bu noktadan bakıldığında işin en kritik noktası ortaya çıkıyor. Kimse karşılığını alamayacağı bir yere yatırım yapmak istemez gerçeğine rağmen, birileri yatırım yapıyor. Bunun sebebi olarak da ben Alex’in popüleritesinden reklam verenlerin çok etkilenmesini görüyorum -her ne kadar onlara bu yatırdıkları kadar geri dönmeyecek düşüncesinde olsam da- ikinci nokta ise yatırılan paranın çok yüksek olmaması ki, bu da reklam verenin yatırdığının bir şekilde kendisine döneceğini düşünüyor olması.

    Kaçırılan nokta ise o kadar reklamın arasında reklam verenin isminin ne kadar akılda kalacağı, akılda kalsa bile bunun geri dönüşünün ne kadar etkin olacağı.

  16. Tunç Kılınç

    Pixelotto bugün (5 Aralık) başladı. Tahmin ettiğimiz gibi basit bir üyelik sistemi ise her gün maksimum 10 kez tıkla şansı veriyor.

    Daha ilk günde, saat 13:00 itibariyle ödül miktarı 75 bin dolara gelmiş durumda. Bu Alex’in kendi cebine de 75 bin dolar koyduğu anlamına geliyor. Bu hızda giderse 1 milyon dolarlık toplam ödül miktarına ulaşması uzun sürmeyecek.

  17. Cenk Uysal

    Bu fikir her ne kadar çok yaratıcı bir fikir gibi görünse de bana kalırsa bu işe biraz olsun kafa yoracak birinin kolayca bulabileceği türden. Özellikle Million Dollar Homepage’den sonra. Fakat burada önemli olan projenin yine Alex tarafından yapılıyor olması. Bakın daha proje hayata geçirilmeden heryerde haber olmaya başladı. Zaten önemli olan da bu reklamı yapabiliyor olmak. Yazıda da belirtildiği üzere bundan aylar önce de deneyenler olmuş aynı fikri.

  18. Alemşah Öztürk

    Bence Alex’in fikir yine çalışır ama çekiliş kurgusunun bu tarz yapılarda çekiciliği düşürdüğünü düşünüyorum, ama öte yandan daha parlak bir kurgu da aklıma gelmedi. İyi fikir tekrar kullanılabilir midir? Bazen evet, Alex’in fikrinin bin türlüsünü gördük, ve şimdi Alex’ten de bir varyasyon görüyoruz ama tabii ki fikrin sahibi olarak, yarattığı viral etkiyi de arkasına alarak bence 1-2 ay içinde 1 milyon doları cebine koyar.

  19. Krema

    Alaattin’in sihirli pixelleri Alex’in kucağına düşecek yine!
    Bir öncekinden aldığı ivmeyle bu fikir de işler diyorum!
    Adı Alex olunca başarı gelir zaten :)

Düşünceni Paylaş!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir