11

Kopyala Yapıştır!

Üretim “çalışma” gerektirir, “öğrenme” gerektirir, “yorar”.

Yaratıcılık zordur çünkü düşünmek zor iştir.
Düşünmemek varken neden düşüneyim ki!?
Kopya çekmek varken neden ben yaratayım ki?

Blog yapan kişilerin sayısı Türkiye’de arttıkça, doğal olarak, kopyacılar da kendini göstermeye başlıyor.

Ref’in Mobilasyon sitesinde yazdığı Turkcell Visual-Radio yazısını hiçbir kaynak göstermeden, link vermeden, bire bir (noktalama işaretlerine kadar) kopyala yapıştır yapmış emsVizyon. Ref de 2 yazı arasındaki farkları bulana i-pod hediye edeceğini açıklamış!

Atatürk’ün “Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.” söylemini blog’unun en tepesine yazan bu arkadaşımız kendi mahkumiyet kararını kendisi vermiş zaten!

eylülce, Altı Üstü Tasarım, Manhem, Hafif.org, ZikZak ve e-dünya aman dikkat; bu arkadaş sizin bloglarınızı da beğeniyormuş!

Gazetelik.com ve senarist.tk aklımda kalan geçmişde alıntı ve aşırma konularına maruz kalan sitelerden sadece 2 tanesi. Ref ne ilk ne de son olacağa benziyor.

En çok dikkatimi çeken ise Sonnur. “Kopyala yapıştır alimliğinin hüküm sürdüğü bu sanal alemde hiç sevmediğim hatta kınadığım bir işi kendimin yapıyor olması affedilir bir suç değil” yazıp, özür dileyerek Yaşama Dair isimli blogunu kapatması. Hatasını anlayıp özür dilemesine, okuyucularının geri dönmesi için yaptığı telkinlere rağmen o kendini afetmiyor.

Creative Commons cc lisansları ne kadar işe yarıyor emin değilim ancak haklar konusunda Deniz Tuncalp’in Açıkgünlükçünün Hakları ile gündeme getirip, Acemi Blogcu Ali’nin Blogcu Hakları yazısı ile yorumladığı EFF tarzı bir rehbere bizlerin de ihtiyacı var gerçekten. MediaMorphos’da Osman Köroğlu’nun Web Aleminin Etik Kuralları yazısında bahsettiği CyberJournalist.net’de yayımlanan Bloggers’ Code of Ethics de faydalı kaynaklar.

Yorumlar 11

  1. Refik Aydilek Hiltonajans

    Aslında Türk düşünür, hemde iyi düşünür ama başkasına nasip olur uygulama yapamaz fikrini hayata geçiremez asıl savaşması gereken uğraşması gereken konuları başkasına yar eder yani avrupalının amerikalının 1800’lü yıllarda düşündüğü hemen herşeyi tescil yapıp hukuksal korumaya aldığını düşünecek ve buna uygun koruma, hukuksal alt yapı insanların düşüncesini hayata geçirme açısından güçlü kılınmış teşvik edilmiştir.

    Bloomberg TV. Dragons den Türkiye adlı yarışma programında Alphan Manas (Fütürist) Türkiye’de bu hiç bir işe yaramaz dünyada taklidin, kopyanın membası burası hukuksal koruma yok diyor. Bu çok acı ben de çok orjinal, patenti alınacak, Endüstriyel Tescil olacak bir çok şey düşünüyorum ama sonunda marka tescile verdiğim paranın boşuna gideceğini bildiğim için hiç uğraşmıyorum bile….

  2. Pingback: Bak şunların yaptıklarına!

  3. Pingback: Anafikir.com » Kopyalanıyoruz muntazaman

  4. Pingback: Bak şunların yaptıklarına!

  5. ebs

    merhaba,ben o mobilasyon’da bahsi gecen yazının mutabıyım, ben o blogumu sanki bir pano gibi kullanıyordum ki hic bir zaman o yazıyı ben yazdığımı iddia etmedim,kendi arkadaşlarıma sıkca mail gondermemek icin kullanıyorum ki blogunda amacı budur birde mobilasyon’dan hic bir uyarı maili almadan boyle cirkince saldırıları ismim verilerek muhatap kalmam çok ayıp, bu bir suctur… ben kendisine bana uyarı maili yollamamsına karşılık ben yanlış anlayama yol açtığım için gerekli ozrü dileyen ve acıklamayı yapan bir mail yolladım, siteye hit cekmeye cabalıyor olsa gerek, alet olmak cok kotu bence…bu arada blogumu kapatmadım ayrıca bloklarımda hic bir kar endisesi yoktur :))

  6. Manhem

    İlgili arkadaş sanırım yazınızdan sonra blogunu kapatmış. Yazık olmuş doğrusu. Kendi adıma kaynak göstermek/bağlantı vermek koşuluyla sitemden istediğiniz kadar alıntı yapabilirsiniz. Direk alma olayı bana da ilginç geldi.

  7. onur yuksel

    kaynak gösterdiği sürece alıntı yapmada bir sakınca yok zaten ki herkes bu yola zaten başvuruyor. Kaynak göstermeden kopyalamayı henüz çözebilmiş değilim.

  8. tathar

    amaca göre kopyala-yapıştır olayının yargı süreci değişebilir. kar amacı güden veya okunmayı arttırmak için yapılanlarda idam cezasını hemen verebiliriz :)
    bazı durumlarda kendi halinde takılan,unutulmaması gerek diye kağıda yazmaktansa bilgiyi nette saklayan, kaynağını altına yazan, bu işten kar sağlamayacak kişiler de olabilir.. :) benim gibi

  9. Anonymous

    ülkemizde mobilasyon’un basına geldiği gibi olaylara rastlamak çok sıradan birsey

    gercekten dee bir fikir hırsızlığı bu.. baska bişi demeye gerek yok

    ne acıdr ki anlattığınız bu olayın bir haber değer yok (var ama yok) !!!!çünkü bu ülke bu gibi olaylara cok alısık

    ama haber değeri olan baska birsey var yazınızda, oda sannur gibi yazarların hala Türkiye’de var olduğu.

    gercekten cok sasırdım…helal olsun.

    ümit

Düşünceni Paylaş!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir