20

Görüntülü CV. Özgür Ruhun İçin Mi?

Duymuşsunuzdur, Kariyer.Net görüntülü CV olayını başlatmış… Hem de dünyada ilk uygulayan firmalardan biriylermiş. Biz de tebrik ediyoruz kendilerini.

Özgeçmiş yazmanın, yani CV oluşturmanın en büyük amacı başvurduğumuz şirketten görüşme için davet alabilmektir demiştik.

Bildiğiniz gibi, özellikle giriş pozisyonları için başvuru çok, görüşme için çağrılacak kişi sayısı ise limitli oluyor hep. Yani arz ve talepte bir dengesizlik var.

Bu dengesizlik de eli güçlü olanın işine yarıyor, tıpkı burada olduğu gibi.

Avantajı kendi lehimize çevirmenin tek yolu ise “fark yaratmakta,” diğer binlerce CV arasında kaybolmamakta.

Firmalar bu yoğun talep karşısında hem mutlu oluyorlar [İnsan Kaynakları toplantılarının vazgeçilmez konularındandır; “kaç başvuru olmuş, hmm çok iyi, demek bizim firmamızın itibarı çok iyi, herkes bizde çalışmak istiyor…] hem de peki nasıl altından kalkacağız bu kadar başvurunun diye zorlanıyorlar… Ve çözümü ‘outsource’ etmekte [başka bir firmaya sorumluluğu ücreti karşılığı vermekte] buluyorlar. İşte Kariyer.Net de bu alandaki açığı iyi dolduran, başarılı firmalardan biri.

29 Aralık 2005 tarihli Yaratıcı CV yazımızın sonlarına doğru “Veya başka bir örnek (gazeteye oranla daha kolay); görüntüleyin kendinizi, konuşun kamera karşısında. (Neden illa yazılı olacak ki herşey?). Gönderin o video kasetini veya cd’yi.” demişiz.

Kariyer.net’in bir seneyi aşkın bir süre sonra “görüntülü cv gönderme” işinde bir fırsat görüp bunu kendi sistemlerine dahil etmeleri ne kadar sevindirici ise, bazı açılardan bunun sistematiğe dökülmesi de o denli mahsurlu olabilir.

Çünkü sistemler (genelde) sizin yaratmaya çalıştığınız farkı körelten faktörlerdir. Sistemler yoğun kişilerin hayatını kolaylaştırmak için vardır çoğu zaman. Sizin farkınızı daha iyi ortaya koymaya çalışmanız ise daha az kuralcılıkla mümkün. En azından beyninizde. O yüzden de yaratıcılık zor iştir.

Sonuç; bu görüntülü CV, yapılmaya çalışıldığı bu hali ile, adaydan çok firmaların işine yarayacak bir uygulama gibi gözüküyor.

Bendeki bu izlenime de konunun ilk haber olduğu gün (11.2.2007) Sabah’ın İşte İnsan ekinde okuduklarım neden olmuştu. [Yazının linkine ulaşamadım, bulabilen olursa hemen yazının içine o linki vermek istiyorum]. Bu ise Hürriyet’ten benzer başka bir yazı.

Yazıda görüntü kaydına geçmeden önce dikkat edilmesi gerekenler diye maddeler [kurallar!] vardı. Hatırladığım kadarıyla; video görüntüsü 1 dakikayı aşmasın, çekimleri çok düzgün (takım elbise gibi) kıyafetlerle yapın, arka plan boş olsun, başka sesler araya girmesin, kameraya bakarak ciddi konuşun, adresinizi vermeyin, vs vs… Kariyer.net’in sitesinde koyduğu “örnek görüntülü CV” herşeyi açıklamıyor mu?

Peki bu şu demek olabilir mi?

Bana öyle bir kayıt gönder ki; benim CV okumamdan daha az bir zamanda ben seni daha iyi tanıyabileyim, duruşundan tarzını, aksanından memleketini, bakışlarından kendine olan güvenini anlayabileyim. [Bunları standart yazılı bir CV’de, hem de 1 dakikada anlamak oldukça güç tabii ki!]

Geleceğimi etkileyecek bu denli önemli bir konuda neden kurallar koyuyorsunuz? Veya neden bu kadar etkiliyorsunuz beni. Madem yeni bir uygulama başlatıyorsunuz, üstelik bunu adaylara bir adım öne geçme veya daha iyi “fark edilme” iddiası ile satışını yapıyorsunuz, öldürmeyin benim yaratıcılığımı. O ölürse ben zaten fark edilmem, tıpkı yazılı CV’lerde olduğu gibi, görüntülü CV’lerde de kaybolur giderim.

Alexandre Gueniot kendi CV’si ile yaptıklarını bu kibar(!) kurallar olsaydı yapabilir miydi?

İster 1 dakika, ister 10 [herkes bu kadar uzun gönderirse, yoğun insanların iş yükü artar!], ister evde, ister dışarıda; ister arkada sevdiğim bir fon müziği ile, ister yanımda bir arkadaşım, elimde bir gitarla… Hatta ben hiç görüntüde bile olmayabilirim; göstereceklerim beni daha iyi anlatacak ve o firmadan görüşme davetini koparacaksa, bırakın bunlar benim kararım olsun. Ben artık büyüdüm!

Farkı yaratmaya çalışanlar sizin kendi farkınızı ortaya koyabilmeniz için de samimi bir çaba ile ortam hazırlamalılar…

Siz hala (bu haliyle) görüntülü CV işinin sizin için çıkarıldığını mı düşünüyorsunuz?

Yorumlar 20

  1. Melly

    Amerika’da fotomodel ve buna benzer CV’ler haricinde resim eklenmez. Bilmem nasıl daha anlatabilirim.

  2. matanay

    İş başvurusunda bulunan kişiyi daha görüşme öncesinde bile diğer başvurulardan ön sıralara taşıyacak bir uygulama… Çok yaratıcı buldum…

    Güzel yazı, ellerinize sağlık…

  3. coref

    Merhaba! Evet Herkes CV’nin ne işe yardığını biliyor. Latinceden geldiğini de bilmenizi istiyorum. Latincede (curriculum vitae) Türkçe anlamı Hayatın Akışı demektir. CV yerine HA desek ne fark eder.

    Bu arada Türkçemizi de kaybetmeye başladık. Bir şirketin İnsan kaynaklarına gittiğiniz zaman orada size işe alacak kişiler sizi aciz görüp sizle eğlenmeye başladıkları zaman CV’nin anlamını onlara sorun, çünkü bilmedikleri bir şey istiyorlar.

    Lütfen herşeyin anlamını bilip kullanalım. Bilmediğimiz şeyleri kullanmamaktan yanayım. Yukarıdaki yorumlardan birinde (burcuk) 3 Mart 2007 tarihli yorumunda “trading floorlarında” diye bi şeyler yazmış ve ne anlama geldiğini araştırdım inanın bulamadım. Ya vallahi yalvarıyorum böyle şeyler kullanmayın. Türkçemize sahip çıkalım. Ya da kendilerini çağdaş göstermek için böyle şeyler yazıyorlar esasında asıl yobazlar bunlar, özür dileyerek arz ediyorum.

  4. szn

    Merhaba sitenize çat kapı girdim. Bu konuyu daha önce kendi sitemde değinmiş ve i.k sitelerinin bu yenilikleri kendi çıkar ilişkileri için kullandıklarına dolaylı yoldan değinmiştim. Kısa bir süre önce secretcv de online mülakat sistemine geçti ve yaptıkları açıklamalarda işveren firmalardan çok olumlu tepki aldıklarını dile getirdiler. Umarız bu yenilikler işveren, iş arayan ve aracı firmaları kâra geçirir..

  5. Onur

    Dolaylı da olsa kapitalizmin bir başka eserlerinden birisi olsa gerek, herşeyde olduğu gibi bu da yine biz yarattık galiba, kimin ekmeğine yağ sürüldü? Kimin lokması daha kolay elinden alındı?

  6. fatih

    Cv denilen şey nedir? Çalısmak istediğiniz iş yerinde TORPİL varsa eğer, Cv’ye gerek kalmıyor, kalsa bile formalite oluyor. Bence görüntülü cv’ye hiç gerek yok! Birebir mülakat daha etkili our.

  7. seda

    Bir goruntulu cv eksikti zaten, duzunu yazana kadar mahfoluyoduk, bir de bu cikmis ne yaratici bir milletiz :)

    Bu gibi akillari baska seylerde kullansaydik simdiye baska yerlerde olurduk!

  8. Ferhat Ere

    Bence çok gereksiz, CV’nin anlamı bana göre CV’yi vediğin yerin seni merak etmesini sağlamak ve görüşmede bu özelliğini ortaya çıkartmaktır, çünkü yüzyüze görüşmelerde daha üstün olabilirsin. Bence CV’de çok detaya girilmeden ÖZ ve merak uyandırıcı bilgiler olmalıdır.

  9. Barbaros Alp

    Bence şu anda yazılı Cv ler çok geldiği için bir süre sonra okunmakta zorluk çekiliyor ve sıkılıyorlardır. Bir süre sonra bence görüntülü CV de de aynı olay gerçekleşecek. Bence kağıt üstünde en sade şekilde kendini anlatabilmek en iyisi. Çünkü görüntü ortamında senin direk iş tecrübelerini dinlemek isteyen iş veren ileri-geri yaparak video üstünde arama yapmak zorunda , fakat kağıt üstünde istediği yere istediği zaman bakabilir.

    Ama Tabi fiziksel görünümünden ve konuşmasından insanın bir çok özelliği anlaşılabilir ve şirkette çalışacak vasıfta bir insan olup olmadığı anlaşılabilir ama yinede yazılı CV daha iyi bir çözüm bence…

  10. Cihan

    Birçok arkadaşımızın yorumunu okudum ve genelde yorumlar

    – 1 dakikada ne anlatabilirsin?
    – kendini ne kadar anlatabilirsin?
    – o kurallara uymak zorunda mıyız?

    soruları üzerinde yoğunlaşılmış. Bu soruların cevapları kadar, başka soruları da cevaplamak istedim belki buradaki arkadaşlarımız ve ben de eleştirdiklerimiz gibi olamayız düşüncesi ile. Ve artık sadete gelelim diyip sorulara başlayalım, bildiklerimize ya da şöyle olabilir diyeceklerimize biraz da cevap yazarak devam edelim :)

    Görüntülü CV Nedir? sorusuna herkes farklı cevaplar verir, farklı bakabilir. Bence;

    Bir Müşteri Temsilcisi için genelde firmalar “Prezentabl Olmasını” ister ve buna göre değerlendirir. Diyelim ki aday İzmir’de, İstanbul’a veya İzmir dışında başka bir ilde görüşme için çağrılma ihtimalini göz önünde bulunduralım, Aday o şehre firma ile görüşmeye gitti, görüşme esnasında firma adına görüşmeyi yapan kişi tarafından prezentabl bulunmadı ve elendi diyip çok uzatmadan sonuca gelelim. Burada adayın zaman ve maddi kaybı öyle ya da böyle oluyor. Görüntülü cv çok basit bir mantıkda bunun önüne geçebilir.

    Ya da son zamanların moda iş ilanlarından biri de Call Center elemanları, siz hiç call center personelinin kekeme olduğunu duydunuz mu? Firmalar için bu durum süper bir durum. Kekeme olan aday arkadaşlarımız o görüşmeye gitse ne olur, gitmese ne olur; sonuç belli.

    Görüntülü Cv aslında hem çok iyi, hemde çok kötü bir olgu aslında ve bence de kurallar olmamalı ama bu kuralları da büyük ihtimalle bu hizmeti veren firma değil, iş verenler koyuyordur. Bu kurallar için özel bir anlaşma yapmalarına gerek yok bence, sizce?

    Siz kurallara bağlı kalmadan oluşturun cv’yi bakın bakalım firmalar ne kadar dönüş yapacaklar size, sonra bir de örneğe göre oluşturun, aradaki farkları görün :)

    Ben ve sizler de dahil beraber çalışacağınız insanları kafanıza yakın olmasını, işini bilmesini isteyebiliriz ya da en azından ben isterim. Görüntülü cv bunlar için süper bir durum…

    Olumsuz taraflarını ise komplo kurma yeteneklerinize ve gerçekleşme ihtimalleri dahilinde sizlere bırakıyorum.

    Arkadaşlardan biri firmalar da aynısını yapsın demiş, bence süper bir fikir ve bence kariyer.net bunu yapsın da liderliğini görelim. Hep iş verenlere değil, biraz da adaylara çalışsınlar :)

  11. Fırat Yıldız

    Bu fikri daha önce Fikir Platformu’nda yazmıştım ve gerçek olmuş :)

    Tunç’un dediği gibi böyle ‘saçma’ sınırlamalar olduğu sürece tek tip insan görüntüsünün dışında yeni bir şeyler bulmak mümkün olmayacak.

    Yukarıda da belirtildiği üzere zaman sınırlaması koymaları doğru bir yaklaşım olabilir ama tek tip elbise, fon boş olsun vs. gibi sınırlamalar yaratıcı bir CV yapmak isteyen kişiyi kesinlikle durduracaktır. Bir dakika az bir vakit değil, sonuçta bir dakikayı aşmayan çok başarılı kısa filmler ve animasyonlar da var etrafta. Bu zamana çok başarılı bir CV sığdırmak mümkün. Ama Kariyer.net’in kuralları olduğu sürece bunu başarmanız biraz zor.

    2005’te yazdığım konuyla ilgili olan link ise burada.

  12. NaD.

    Görüntülü CV…

    Tunç ilk senin sitende karşılaşmıştım bu tür cv ile ve o gün bana çok ilginç ve geçektende farklı gelmişti. Fakat bu uygulamayı başlatanlar bile bununla ilgili yine sınırlamalar getirmişler. Zaten başlı başına farklı olan bir fikri tüm insanlar arasında standartlaştırmışlar. En ilginci de bu cv türüyle ilgili söylemler. Takım elbise olması, arka planın boş olması v.s.

    İşin açıkçası biz bu tarz yani standartlaştırılmış bir görüntülü cv hazırlayacaksak niye uğraşıyoruz ki? Klasik cv de daha bile fazla özgürlük var buna göre. Aynı zamanda bunun da mantığını anlamış değilim; “1 dakikadan fazla uzun olmasın.” Peki sayın İşverenler bu insanı sadece 1 dakikalık bir sürede, hiçbir farklılık yaratmadan, herkesin standart takım elbise içinde olduğu boş bir alandan nasıl tanıyacaklar ve ayırt edecekler?

    Diğer bir yandan bir pazarlama elemanının işe alımını düşünelim. En önemli özelliklerinden ikisi insanlarla kolay ve iyi bir şekilde diyalog kurması, ikna kabiliyetinin güçlü olması. Bu kısa görüntülü cv’lerde iş arayan insanlar görüntüleri oluştururken tamamen yalnız olacaklar ve dolayısıyla karşılıklı bir etkileşim ve feedback olmayacak. Bu konuma bir pazarlamacıyı değerlendiriken sadece prezentable olmasına mı bakacaklar? Prezantable önemli olansa, ee bu görüntülerde herkes prezentable mirim…

  13. pino

    Benim 2007 yılının başına kadar hiç cv’m olmadı. Hatta eski işyerindeki arkadaşım çok şaşırmıştı.. “Nasıl yani!” diye inanamamıştı :)

    İlk defa bu yılın başında gerekti bana cv. Hazırlarken baya bir zorlandım. Sonra kendime “biyografik” adı altında çizgi roman hazırladım. Hayatımın tüm dönemini kare kare çizdim :) çok daha sevimli oldu..

    Ben cv’leri insanları olduklarından farklı göstermeye çalışan şablonlar olarak görüyorum. Keşke işe alımlar çok daha yaratıcı bir süreçte gerçekleşse de insanlar bu saçmalıklardan kurtulsa..

  14. kudret

    Ben bunun bir süre sonra sıradan bir hal alacağını düşünüyorum ve bence daha da önemlisi normal bir CV bile oluşturma konusunda eksik olan bir toplum olarak görüntülü CV konusunda da çok büyük bir gelişme beklemiyorum.

    Öncelikle bence yaratıcılığımızı doğru yerlere kullanmalı ve kendimizi sistemlerle sınırlamamalıyız.

    Geçen gün yazdığınız “Can Google Hear Me?” yazınızdaki “girişimci ruh” en güzel CV’lerden bile daha önemli bence.

  15. Orhan Gazi

    Pazarlama açısından bakacak olursak, site; ben yeniyim, ilerideyim imajı vermeye çalışıyor. Ama kime? Tabii ki şirketlere. Ama para kazanmasa da asıl müşterisi CV’lerini bırakan insanlar. Bunun farkında değiller. CV bankan ne kadar çok ise sen o kadar başarılısın.

    Dediğin konu aslında çok doğru, herkes yaptıktan sonra ha yazılı vermişim, ha görüntülü vermişim ne fark eder. Görüntülü CV ilk çıktığı zaman fark yaratıyordu, çünkü cesaret istiyordu. Ama şu anda, herkes yaptıktan sonra ne farkı kalacak?

    Tabii sorun yine bu sitenin kurallarında. Esnek olmayan kuralların içinde birbirine benzeyen yüzlerce video. Bunun yerine kural tanımayan videolar çekmek isteyenler (CVideo diye bir isim verdim ben bunlara – yakında weblog; blog benzeri CVİD olur) youtube’u tercih etsin ya da CD’ye çekip yollasınlar firmaya, bir de yavaş internette video’nun dolum süresi ızdırabını ortadan kaldırsınlar.

    Zaten bu tarz sitelere inanmayan bir insanım. Herkese yazılan bir CV’yi ortaya bırakıp “alın beni” demek yeterince gereksiz ve pasif bir hareket. Şirketler aktif, atılgan insanlar arıyorlar. Bu nedenle ki büyük firmalar bu tarz siteler yerine kendi sitelerinden başvuru alıyorlar (aktiflik ve hedefe atış).

  16. Seren

    Benzer bir uygulama da mulakat.tv adlı adreste yapılmakta. Burada bir de farklı olarak size 10 adet mülakatlarda sorulan ortak sorulardan yöneltilmekte. Bir süreliğine bu uygulama ücretsiz.

  17. Melih

    Yazdıklarına katılmamak elde değil, kariyer.net olaya işveren açısından bakmış.

    Aslında şöyle bir uygulama daha güzel olurdu: İlan verecek şirketlerden (patronlarından veya IK dan) şirketi veya pozisyonu tanıtacak 1 dakikalık kısa bir film istenirdi. Böylece başvuran da nereye başvurduğunu daha iyi bilir firmaların web sitelerinde kaybolmadan firmalar hakkında fikir sahibi olurdu. Fakat maalesef başvuranlar değil şirketlerin önemli olduğu bir yanlış kanı var, işsizlik ve nüfus çok olduğu için.

    Hatta daha ileri gidip insanların şirketler hakkında değerlendirme yaptığı, yorumlar yazdığı bir İK sitesi düşünüyorum.

    Hayallerimde çok mu ileri gidiyorum, ne dersiniz ?

  18. Burcuk

    Tunc yine cok guzel bir konuya deginmissin. Bu konudaki iki onemli durumsa sunlar bence:

    Birincisi CV’lerin yaratici olmasi iyi bir sey ama bu yaraticiligin sinirlarini koymak cok onemli. Yoksa bakin dans da ederim ben, tataamm seklinde agzinizda gulle tango yaptiginiz video degisik firmalarin trading floor’larinda dalga konusu olabiliyor.

    Ikinci konuysa bu goruntulu cv her ne kadar farklilik icin oldukca iyi bir fikir olsa da, ayrimcilik acisindan tehlikeli olabilir. Her ne kadar firmalar ayrimcilik yapmadiklarini iddia etseler de boyle bir risk olabilecegini dusunuyorum.

    Yanlis anlasilmasin tabi bence gayet olumlu bir gelisme, sadece boyle konular hakkinda da daha cok bilinclenme olsa ayni zamanda daha iyi olur diye dusunuyorum :)

  19. Begüm

    Bence bu uygulama sadece cv starları yaratır…

    Güzel bir yazı olmuş… Sağol.

  20. Fatih Şentürk

    Değişik bir konu aslında. Değindiğin için teşekkürler Tunç abi. Her ne kadar iş hayatını daha düşünmesem de bir iki laf etme gereği duydum :)

    Şöyle bir şey var, 1 dk veya daha uzun bir video var, mantıklı düşünülen bir şey olsa da, sonuçta %85-90 işveren kısmının bunları dikkatle dinleyip izleyeceğini zannetmiyorum.. Günde yüz kişi başvursa, 1 dakika yapsa, 100 dakika yapar. Bu da iş veren açısından hem zaman hem nakit kaybı (:

    O 100 dakikada daha fazla nakit ve belki de 20 dakikada daha iyi bir çalışan bulacaktır, vs. vs. Bu benim tabiki de ne işveren, ne de çalışan olmayarak yaptığım dışarıdan bir yorum. Açıkcası güzel ve orjinal fikirlerle bazı firmaların, hatta aradığı alan dışı firmaların bile dikkatini çekecek, etkileyici sunum aracı olabilir, bunu da dipnot olarak ekleyeyim..

    Açıkcası değişik bir araç, sonuçlarını yakında neler olup biteceğini merakla bekleyip görebileceğimiz bir konu bence..

Düşünceni Paylaş!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir